ODLAZAK IZ IGH

Radićevom partneru milijuni eura za rastanak

Petar Đukan

Petar Đukan

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Petar Đukan, siva eminencija hrvatskog građevinarstva, krajem svibnja otišao je s mjesta predsjednika nadzornog odbora Instituta IGH, u kojem je jedan od najvećih dioničara

Iako mu je do isteka mandata predsjednika Nadzornog odbora preostalo dva mjeseca, Đukan se opravdavao privatnim razlozima, godinama života i zasićenošću poslom.

Demantirao je glasine da se posvađao s prijateljem Jurom Radićem, a unatoč zasićenosti postati će član NO Dalekovoda. Međutim, Đukan je ostao direktor tvrtke Centar Gradski podrum, čiji je IGH suvlasnik i investitor megaprojekta gradnje stambeno-poslovnog kompleksa Ban Centar u samom centru Zagreba.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, miran i tih razlaz s Đukanom, Radić i IGH platili su prepuštanjem dijela vlasničkog udjela u tvrtki Centar Gradski podrum samom Đukanu.

Prema financijskom izvještaju za 2009. godinu, IGH je vlasnik 37,5 posto tvrtke Centar Gradski podrum. Preostali vlasnici tvrtke su splitski Konstruktor sa 42,5 posto te Zagrebačka banka 15 posto. Kada je 2007. predstavljen projekt Ban Centar, objavljeno je da je i IGH suvlasnik u zajedničkoj tvrtki sa 42,5 posto. Gdje je u međuvremenu nestalo tih pet posto IGH, u ovom trenutku nije jasno.

Đukan je od predstavljanja glavni čovjek projekta. Ban Centar je trenutno najveća investicija u stambeno-poslovni kompleks u Zagrebu, teška oko 100 milijuna eura. Ukupna površina budućeg centra koji se nalazi uz sam Trg bana Josipa Jelačića je 32.000 četvornih metara.

Kada bude završen, centar će raspolagati sa 600 podzemnih garaža, 70 stanova ukupne površine 10.100 četvornih metara, 7600 četvornih metara poslovnih prostora. Predviđena cijena četvornog metra je između 5000 i 7000 eura.

Investitori su zemljište otkupljivali po prosječnoj cijeni od 3000 eura za četvorni metar. Čista dobit procjenjuje se na otprilike 40 milijuna eura. Nju suvlasnici dijele u omjeru suvlasništva nad tvrtkom Centar Gradski podrum.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi