BILANCA 2012.

Radićev IGH u minusu od 450 milijuna kuna

02.02.2013 u 10:37

Bionic
Reading

Institut IGH završio je prošlu godinu s neto gubitkom od 450,5 milijuna kuna, stoji u financijskom izvješću objavljenom kasno u petak na Zagrebačkoj burzi

Kad se to usporedi sa 13 milijuna kuna neto dobiti u 2011., rezultat na prvi pogled sugerira drastičan pad i poraz poslovne politike tvrtke koju predvodi Jure Radić. Međutim, plod je to usklađivanja vrijednosti projekata koje tvrtka ima u portfelju i restrukturiranja koje je provodila u 2012., piše Večernji list

Poslovni su prihodi pali sa 388 milijuna kuna na 272,5 milijuna kuna, a rashodi tvrtke otkrivaju da iza lošeg rezultata ne stoji slom. Naime, sami poslovni rashodi lani su iznosili oko 260 milijuna kuna i bez vrijednosnog usklađivanja tvrtka bi imala neto dobit nešto manju nego lani.

Najveći dio rashoda nastao je zbog usklađivanja bilančne vrijednosti projekata. Tako su rashodi za vrijednosno usklađenje narasli s nešto više od 4 milijuna kuna na 162 milijuna kuna, a za rezervacije je ove godine izdvojen 251 milijun kuna.


U pozadini leži suradnja s konzultantskom i revizorskom kućom KPMG, čiji su stručnjaci revalorizirali pojedine projekte, a neke su čak i potpuno otpisali. Nakon čišćenja bilance, vrijednost projekata smanjila se za oko 400 milijuna kuna, a nekim su najkvalitetnijim projektima te graditeljsko-projektantske tvrtke konzultanti povećali vrijednost.

IGH, kako su rekli dobro upućeni, kreće u aktivniju prodaju projekata i nakon restrukturiranja okreće se osnovnoj djelatnosti. Sva provedena vrijednosna usklađenja utjecala su i na vrijednost dionice. Tako je statička vrijednost dionice 731,34 kune za Institut, a na konsolidiranoj razini neto kapital grupe iznosi 277,295.589 kuna, odnosno 1049,69 kn po dionici.

U tvrtki napominju i da imaju ugovoreno 550 milijuna kuna poslova koje tek treba naplatiti, a troškovi će im biti znatno manji nakon što su riješili obveze prema radnicima koji su otišli iz tvrtke.Naime, IGH ima 721 zaposlenog, a prema kuloarskim pričama, očekuju ga veliki poslovi. Nedavno je Ban centar iznajmio Europskoj uniji koja će u njemu imati predstavništvo, a posao na Domu rukometa u Kataru još je u igri.