KRIZA POKUCALA NA VRATA

Radić se povlači iz milijunskih projekata

jure radić

jure radić

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Institut IGH, koji je u zadnje tri godine pod vodstvom Jure Radića agresivno ulazio u proširenje djelatnosti i samostalnu investicijsku djelatnost, sada kreće u odbacivanje projekata. Poslovni dnevnik iz vrha tvrtke saznaje da je odustajanje od kupovine zemljišta Zagrepčanke samo jedan u nizu odustajanja, a ukupno će se IGH povući ili se već povukao iz šest takvih projekata

Oni bi u slučaju realizacije i izgradnje vrijedili stotine milijuna eura, ali IGH-u se više ne isplati čekati, plaćati kamate i imati ugroženu likvidnost. Tvrtka koja je svoje prihode osiguravala uglavnom projektiranjem, nadzorom i laboratorijskim ispitivanjem, očito je zagrizla prevelik dio kolača, a kriza je smanjila apetite.

'Obveze su premašile milijardu kuna i taj iznos se želi prepoloviti izlaskom iz projekata za koji tvrtka sada ima trošak, a bili bi tek dugoročno isplativi. IGH se opet više usmjerava na osnovni posao projektiranja, ispitivanja i nadzora u zemlji i inozemstvu. Zdržat će se i projekti koji brže mogu donijeti profit. Ne želi se otpuštati radnike nego na zdravim temeljima krenuti u novu godinu', kaže izvor iz IGH.

Zagrepčanka je najvredniji projekt koji je odbačen i time IGH ne mora platiti oko 320 milijuna kuna Zagrebačkom holdingu. Iako bi ga izlazak iz tog posla trebao stajati oko 36 milijuna kuna na ime jamčevina i kamata, pokrenut će i pravnu bitku kako bi dobili sav novac nazad. Drugo po veličini je povlačenje iz projekta Centar Črnomerec. U zapadnoj zagrebačkoj četvrti treba se graditi naselje od 600 stanova s poslovnim tornjem od 26 katova. U taj projekt su prvo ušli Konstruktor iz Splita i Niva inženjering Nikice Valentića, piše Poslovni dnevnik.

Damir Krajač / Cropix

Damir Krajač / Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajač

IGH je lani u potpunosti preuzeo projekt, ali se sada povlači i ostat će otprilike na trećini udjela, a ostalo će preuzeti Nikica Valentić. Jure Radić, Željko Žderić iz Konstruktora i Luka Miličić iz Dalekovoda odlučili su smanjiti i udjel u splitskoj Spaladium Areni. Kreću pregovori sa splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom oko otkupa udjela u dvorani koju je navedeni konzorcij izgradio. IGH, Konstruktor i Dalekovod bi zadržali samo 25 posto udjela u dvorani. U tom omjeru bi gradili i najavljeni toranj s hotelima uz dvoranu. No, zbog krize je taj projekt na dugom štapu i pitanje je tko će ga i kada realizirati uz splitsku dvoranu.

Iako je manje poznato, IGH je vlasnik i Grand Hotel Orebić na Pelješcu. Za njegovu prodaju je već raspisan natječaj. Prodaje se Dubrovačka investicijska grupa koja u vlasništvu ima hotel, a u 100-postotonom je vlasništvu IGH. IGH se već povukao i iz projekta Tri sestrice za koji je zajedno s Konstruktorom i Profectusom Vicenca Blagaića kupovao zemljište nedaleko od Pelješca.

Ta kupovina je rezultirala aferom jer su Radić i Žderić optuženi za sukob interesa kao glavni zagovaratelji gradnje Pelješkog mosta. Tvrtka Jure Radića prodala je i svoj trećinski udio u poslovnoj zoni Kukuzovac Gradu Sinju, piše Poslovni dnevnik.

'U rjeđim slučajevima se radi o isplati novca IGH za udjele, uglavnom su udjeli prepušteni raznim poslovnim dogovorima s partnerima. IGH-u je važno smanjiti obveze koje ima u situaciji pada prihoda', objašnjava izvor iz tvrtke. Iako su u suradnji s Konstruktorom još prošle godine započeli s gradnjom Bundek centra i Ban centra u Zagrebu, i ti projekti će biti usporeni. Ban centar je stambeni kompleks na samom Trgu bana Jelačića, dok Bundek centar predviđa poslovne i hotelske tornjeve uz istoimeno jezero.

Uz projekte od kojih odustaje, IGH u portfelju čuva još 10-ak projekta koje sada neće prodavati. Među njima su i neboderi uz sadašnje sjedište, stanovi u Dubrovniku, poslovna zona u Slavoniji i slično. No, u slučaju da se ugrozi likvidnost i oni bi se mogli naći na bubnju. Osim toga, doznajemo da se krenulo i u raščišćavanje odnosa sa splitskim Konstruktorom, čiji vlasnik Žderić je i kumski povezan s Radićem. Te dvije tvrtke ubuduće neće zajedno ulaziti u projekte visokogradnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi