ruski šef

Putin se pohvalio kako Rusija ima 'komparativne prednosti' u rudarenju kriptovaluta, jesu li one način da zaobiđe sankcije?

28.01.2022 u 08:32

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je izjavio da Rusija ima određene konkurentske prednosti kada je riječ o rudarenju kriptovaluta kao što je bitcoin, prema transkriptu objavljenom na službenoj vladinoj web stranici.

To je izjavio dan nakon što je vladino Ministarstvo financija priopćilo kako bi bilo 'nužno dopustiti razvoj tih tehnologija', te da zabrana kriptovaluta nije nužna, javlja Lider.

Prošlog tjedna ruska središnja banka pozvala je na zabranu rudarenja bitcoina i transakcija kriptovalutama.

'Što se tiče kriptovaluta, središnja banka ima svoj stav, to je povezano s činjenicom da je, prema mišljenju stručnjaka središnje banke, širenje ove vrste aktivnosti nosi određene rizike, a prije svega za stanovnike zemlje, s obzirom na visoku volatilnost i neke druge komponente ove teme',rekao je Putin u srijedu u video razgovoru s članovima vlade.

'Iako, naravno, ovdje imamo određene konkurentske prednosti, posebno u tzv. rudarenju. Mislim na višak električne energije i dobro obučenog osoblja dostupnog u zemlji', nadodao je Putin.

Ruski rudari bitcoina pružaju više od 10 posto računalne snage bitcoin mreži, ali vlasti zemlje u više su navrata govorile o ograničenjima u industriji. Kina, koja je u jednom trenutku bila domaćin većine svjetske rudarske aktivnosti bitcoina, nedavno je zabranila tu praksu, navodeći zabrinutost za okoliš. Kineska zabrana rudarenja bitcoina od tada je uzrokovala masovnu migraciju rudara u druge dijelove svijeta.

Putin je jučer dodao kako želi da ruska vlada i središnja banka razgovaraju o tom pitanju i postignu konsenzus. Ruska vlada navodno promatra bitcoin kao način zaobilaženja američkih sankcija još od 2019. godine.