305 LJUDI BEZ POSLA

Puris ide u stečaj, žali se na Hypo banku

30.08.2012 u 09:20

Bionic
Reading

Nakon što je u lipnju obustavljena proizvodnja, a s bankom nije postignut nikakav dogovor, vodstvo Purisa odlučilo je podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tvrtkom, izvijestili su iz Purisa koji zapošljava 305 ljudi

Razlozi su nesposobnost Purisa za plaćanje svojih obaveza, prezaduženost, izostanak financijske podrške banke, odnosno neodrživost daljnjeg poslovanja tvrtke u trenutnim okolnostima. Zahtjev za stečajem podnesen je danas Trgovačkom sudu u Rijeci.

Problemi s likvidnošću, prezaduženost i gubici opterećuju poslovanje Purisa još iz razdoblja prije nego što ga je preuzeo Gavrilović koncem 2008. godine. 'Zatečeno stanje u Purisu u momentu preuzimanja bilo je mnogo gore nego što se u kratkotrajnoj due diligence analizi moglo sagledati, tako da je kroz program restrukturiranja društva, u financijskom, ekonomskom, tržišnom i razvojnom smislu bilo neophodno zatražiti reprogram i moratorij na otplatu po kreditima', kažu u kompaniji.

Hypo: Bili smo spremni pomoći

Iz Hypo banke reagirali su na tvrdnje uprave Purisa: 'Gavrilović grupa preuzela je Puris krajem 2008. godine na temelju provedenog due dillegenca nakon čega su kao jedini vlasnik preuzeli vođenje Purisom. Banka je u proteklom razdoblju bila spremna Purisu i sadašnjem vlasniku pružiti podršku pa i pomoći kod pronalaska kvalitetnog strateškog partnera, a u okviru svojih prava i mogućnosti kao razlučnog vjerovnika spremni smo to činiti i u narednom razdoblju.'

Međutim, nastojanja Gavrilović grupe da osnaži poslovanje Purisa nisu naišla na razumijevanje i podršku Hypo Alpe Adria banke, koja ima hipoteku nad cjelokupnom imovinom Purisa i od koje se tražilo reprogramiranje dugova kako bi se sredstva, umjesto na otplatu, usmjerila na financiranje neophodnih ulaganja i zalihe repromaterijala, prvenstveno kukuruza. 'Njega je Puris, koji nije mogao financirati stvaranje zaliha kukuruza u trenutku berbe, kupovao tijekom godine i po dvostruko višoj cijeni od one za vrijeme berbe, čime je generiran pretežni dio gubitka Purisa za razdoblje 2010/11', objašnjavaju.

Izostanak podrške banke, kojoj Puris duguje 14,2 milijuna eura glavnice, od čega je dospjelo 2,2 milijuna eura uvećano za 0,7 milijuna eura kamata, onemogućio je financiranje primarne proizvodnje, pa je u lipnju obustavljen tov pilića i purana, a blokirao je i ozbiljnije progovore s potencijalnim kupcima koje je inicirao Gavrilović.

'Kao vlasnik, Gavrilović i cijela Gavrilović grupa poduzeli su sve kako bi održali poslovanje Purisa koristeći vlastite resurse i financijska sredstva. No unatoč ulaganjima te redovitim osiguravanjem likvidnosti i uskakanjem pri ispunjenju obveza prema državi, vjerovnicima, dobavljačima i zaposlenicima koje tvrtka sama nije mogla osigurati, Puris nije uspio poslovati samostalno. Teško stanje na tržištu prodaje, rastuće cijene stočne hrane te visoki troškovi restrukturiranja dodatno su opteretili poslovanje Purisa', stoji u priopćenju.

Smatraju da s obzirom na insolventnost Purisa, stalno prijeteće blokade te uvjete izostanka financijske podrške i visokih gubitaka, stečaj ostaje kao jedino racionalno rješenje preko kojeg bi se Puris mogao sačuvati u određenim okvirima. O tome su obavijestili svojih 305 zaposlenika i lokalnu vlast.