GLAS NARODA

Protive li se građani Hrvatske istraživanju nafte i plina u Jadranu?

Nafta u Jadranu naftna platforma

Nafta u Jadranu naftna platforma

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Vlada u lipnju najavljuje izdavanje prvih dozvola za istraživanje Jadrana u potrazi za plinom i naftom. Dnevnik Nove TV donio je veliko istraživanje što građani misle o cijelom projektu Banskih dvora. Istraživanje je 13.3.2015. proveo Ipsos puls na uzorku od 600 građana

ISTRAŽIVANJE JE OK, ALI BI I REFERENDUM BIO DOBAR

Iako većina građana nema ništa protiv istraživanja, kada ih se pita konkretnije, vidi se da i referendum ne bi bilo loše raspisati.
Da treba ići u istraživanje i ne raspisivati referendum, misli 29 posto građana. No zato 36 posto građana misli da isto tako treba ići u istraživanje, ali i raspisati referendum.

A protiv istraživanja Jadrana pod bilo kakvim uvjetima je 31 posto građana. Ne zna četiri posto ispitanika.

Referendum o nafti u Jadranu Nova TV

Referendum o nafti u Jadranu Nova TV

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nova TV

VEĆINA MISLI DA BI HRVATSKA S TALIJANIMA TREBALA EKSPLOATIRATI JADRAN

Većina od 51 posto građana misli kako bi Hrvatska i Italija trebale zajedno eksploatirati Jadran. Njih 34 posto misli da se hrvatska Vlada treba boriti da se uspostavi zabrana eksploatacije. Da ne treba raditi ništa, misli četiri posto građana, a ne zna ili ne želi reći njih 11 posto.

REFERENDUM O EKSPLOATACIJI NAFTE – PODIJELIO HRVATSKU

Nakon istraživanja dolazi eksploatacija. A ako bi se na referendumu odlučivalo treba li pristupiti tome ili ne, Hrvatska je podijeljena.
Njih 46 posto na mogućem bi referendumu zaokružilo PROTIV vađenja nafte i plina, a ZA bi zaokružilo 43 posto građana. Ne zna ili nije sigurno njih 11 posto.

Istraživanje nafte i plina u Jadranu Nova TV

Istraživanje nafte i plina u Jadranu Nova TV

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nova TV

KADA BI SE POČELO ZARAĐIVATI, VEĆINA BI ŽELJELA DA SE NOVAC ULAŽE U INDUSTRIJU

Na ovo pitanje građani su mogli odabrati više odgovora. Ako bi kojim slučajem Hrvatska krenula u eksploataciju pa i počela zarađivati, većina građana misli da se novac treba ulagati u pokretanje proizvodnje i industriju, i to njih 65 posto. U obrazovanje bi ulagalo njih 50 posto, u zdravstvo i ekološku zaštitu Jadrana po 45 posto njih. Da se vraća javni dug, želi 39 posto građana. U obnovljive izvore energije ulagalo bi njih 38 posto. U mirovinske fondove njih 31 posto, a u prometnu infrastrukturu 24 posto ispitanika. U nešto drugo ulagalo bi njih 4 posto, a ne zna 4 posto ispitanih.

Istraživanje Dnevnika Nove TV proveo je 13.3.2015. Ipsos puls na uzorku od 600 građana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!