tržište rada

Prošle godine bili su najtraženiji prodavači, kuhari, konobari, vozači i skladištari

31.01.2019 u 10:48

Bionic
Reading

Potražnja za radom u Hrvatskoj je u porastu u odnosu na prijašnje godine. Lani je zabilježen rast oglasa za posao od 25,2 posto u odnosu na 2017. godinu. Prodavači, kuhari, konobari, vozači i skladištari činili su pet najtraženijih zanimanja, odnosno radnici nižih kvalifikacija te oni sa srednjom stručnom spremom, kao i pretprošle godine, prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb

Potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom bila je tek 1,6 posto od ukupnog broja oglasa. Najviše je bilo oglasa s ugovorima na određeno, čiji je udio prošle godine s 45,5 posto porastao na 48,6.

Broj oglasa koji nude zapošljavanje na neodređeno smanjio se s 41,7 na 39,3 posto, kao i onih koji nude stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa s 4,2 na 2,4 posto.

S obzirom na podatke, može se reći kako je potražnja za radom na svom vrhuncu jer se OVI (Online Vacancy Indeks), indeks pomoću kojeg se izračunava potražnja, u odnosu na baznu 2015. godinu povećao s 119,6 na 218,1, a u odnosu na pretkriznu 2007. godinu ukupan broj online oglasa bio je veći za 11,4 posto.

OVI se izrađuje jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks, a bazna godina je 2015. Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu.

Ovaj mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen je na Ekonomskom institutu Zagreb u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

  • +4
Zagrebački kafići Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić