CIJENA RADA

Prosječna neto plaća za rujan 6.747 kuna, najbolje plaćeni zaposleni u naftnoj industriji

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 20.11.2020 12:14
  • Objavljeno 20.11.2020 u 12:14
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Dan Bannister / Tetra Images / Profimedia

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan je iznosila 6.747 kuna, što je realno 0,4 posto niže u odnosu na kolovoz, a u odnosu na lanjski rujan više za 3,4 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS)

Nominalno je prosječna neto plaća za rujan bila 0,4 posto viša nego za kolovoz, dok je na godišnjoj razini nominalni rast bio isti kao realni odnosno iznosio je 3,4 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan isplaćena je u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 10.175 kuna.

Najniža je, pak, isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, gdje je prosjek iznosio 4.370 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za rujan iznosila je 5.757 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna bruto plaća za rujan 9.179 kuna

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan iznosila je 9.179 kuna, što je nominalno niže za 0,1 posto, a realno za 0,9 posto u odnosu na kolovoz.

Na godišnjoj razini, prema rujnu prošle godine, prosječna bruto plaća bila je nominalno i realno viša za 3,2 posto.

U rujnu su bila prosječno 174 plaćena sata, što je za 4,2 posto više nego u kolovozu ove godine.

Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti proizvodnje kože i srodnih proizvoda (183), a najmanji broj plaćenih sati u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (157).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za rujan iznosila je 37,94 kune, što je 3,6 posto niže nego za kolovoz te 0,8 posto niže nego za rujan lani.

Prosječna mjesečna bruto plaća po satu za rujan iznosila je 51,62 kune i niža je četiri posto u odnosu na kolovoz, a jedan posto niža u odnosu na rujan prošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!