MINISTAR LINIĆ O 'REJTINGU SMEĆE'

'Proračun revidirati, ali ne dirati mirovine i socijalu'

14.12.2012 u 21:15

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić najavio je, komentirajući 'rejting smeće', da će se 'proračun revidirati, ali se neće dirati u mirovine i socijalu'. 'Vlada će ozbiljno razmotriti suradnju s MMF-om, jer bi nam još jedan sudionik u provedbi reforme bio od pomoći', rekao je ministar Linić na izvanrednoj konferenciji za novinare

'Situacija je jako teška i ovo je dodatno komplicira. Moramo razmisliti o revidiranju proračuna, jer će rashodi za kamate ponovo rasti, ali nećemo dirati mirovine jer je to politički neprihvatljivo', prenosi Linićeve riječi Večernji list, uz napomenu da se 'neće bitno dirati ni u socijalne transfere niti namjerava dizati poreze i doprinose'.

Iako se u siječnju planiralo izaći na međunarodna tržišta kapitala, od toga se, po Linićevim riječima, 'odmah odustaje'. 'Vjerojatno se neće ni izlaziti na tržišta kapitala tijekom cijele 2013. godine, nego će se sa HNB-om 'pokušati dogovoriti mjere koje će dovesti do dovoljno sredstava za saniranje naših obaveza'.

Na novinarski upit je li preuranjeno govoriti o dolasku MMF-a, Linić je odgovorio da će vlada ozbiljno razmotriti suradnju s MMF-om 'jer bi nam još jedan sudionik u provedbi reforme bio od pomoći'.

Doduše, malo kasnije se ispravio, rekavši da je 'preuranjeno govoriti o kreditnom aranžmanu s MMF-om', no i dalje tvrdi da će ta suradnja biti 'intenzivna'.

Ministar Linić se osvrnuo i na privatizaciju HPB-a i Croatia Osiguranja, a u svjetlu pada kreditnog rejtinga, te rekao da je 'nužno nastaviti s privatizacijom jer se neće moći ostvariti rast novim zaduživanjem'.

'Proračun će se, na kraju, rezati na investicijama ministarstva i agencija. Još uvijek vjerujem da će javna poduzeća uspjeti u investicijskom planu koji im je zadan', zaključio je Linić.