tržište kapitala

Promet na burzi ojačao, Ericsson Nikola Tesla u fokusu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala polako, ali sigurno ide prema svom trinaestom uzastopnom tjednu rasta, s obzirom da su ključni dionički indeksi ojačali i treći dan ovaj tjedan. CROBEX i CROBEX10 su porasli 0,6 posto, što je najveći dnevni porast u više od četiri tjedna. Likvidnost je porasla, te je protrgovano 1,9 milijuna eura, najviše u zadnjih dvadeset dana

U fokusu investitora bila je dionica Ericsson Nikole Tesle, koja je u iščekivanju kvartalnih rezultata kompanije koji se objavljuju u četvrtak, prikupila 470 tisuća eura prometa uz pad cijene od gotovo 1 posto. Po prometu slijedi povlaštena dionica Adrisa, koja je na 247 tisuća eura prometa dobila 0,7 posto na vrijednosti. Vrijedi izdvojiti i dionice SPAN-a koje su na nešto ispod 200 tisuća eura prometa kliznule 0,4 posto.

Dobar dan imale su dionice građevinskog sektora i industrije čiji su indeksi porasli 2,5 posto i 1,2 posto, i to se može u prvom redu pripisati porastu cijena dionica Končara i Dalekovoda od 2,7 posto i 2,5 posto. Ipak cjenovnim porastima odskače financijski sektor gdje su dionice HPB-a i Slatinske banke obje skočile iznad 7 posto.

Na suprotnoj strani izdvaja se dionica Atlantske plovidbe koja je danas pala 3 posto, za drugi uzastopni dan u crvenom nakon vijesti o ishodu ponude za preuzimanje od strane Tankerske plovidbe, a slab dan je imala i redovna dionica Adrisa s 2,4 posto minusa.

Dobitnik dana: HPB +7,41% 232,00

Gubitnik dana: Atlantska plovidba -3,00% 48,50

CROBEX +0,64% 2.730,05