ODGODA NAPLATE

Promemoriju o mjenicama Agrokora potpisalo 16 financijskih institucija

24.04.2017 u 16:58

Bionic
Reading

Iz Agrokora su danas su izvijestili kako je Promemoriju o mjenicama te tvrtke do sada potpisalo šesnaest financijskih institucija što čini oko 73 posto ukupnog iznosa od 3,1 milijarde kuna dok je među faktoring društvima taj iznos 99,37 posto

Također su naveli da je kod dobavljača brojka je od petka povećana na sedamdesetak potpisa i taj udio sada iznosi 41,11 posto udjela tražbina na koje se odnosi Promemorija.

Svrha je Promemorije definiranje i uređivanje odnosa dobavljača i vjerovnika po pitanju mjenica, a poštujući načelo suradnje i raspodjele rizika i troška.

Promemorija je odmah prošloga tjedna, nakon što ju je potpisao Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak, poslana na adrese 159 dobavljača i 31 banke, faktoring društva i drugih financijskih institucija.

Kako su iz koncerna prošlog tjedna naveli, pristupanjem Promemoriji vjerovnici i dobavljači mogu osigurati da se uz određene uvjete nad dobavljačima ne provode prisilne naplate.

Naime, prema Promemoriji vjerovnici odnosno financijske institucije koje joj pristupe neće poduzimati radnje prisilne naplate do 31. svibnja 2017., odnosno do duljeg datuma, uz uvjet sklapanja bilateralnog pravnog posla između vjerovnika i dobavljača.