u odnosu na lani

Proizvođačke cijene u studenom porasle 1,2 posto

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 11.12.2018 09:11
  • Objavljeno 11.12.2018 u 09:11
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Proizvođačke cijene industrije u Hrvatskoj su u studenom porasle za 1,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Službena statistika pokazuje da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u studenom na mjesečnoj razini pale za 0,8 posto. Pritom su cijene na domaćem tržištu bile niže za 0,5, a na inozemnom tržištu za 1,0 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 1,6 posto, a na inozemnom tržištu za 0,7 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u studenom u odnosu na listopad više za 0,2 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji studeni niže za 0,2 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u studenom su prema mjesecu ranije porasle cijene intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, trajnih proizvoda za široku potrošnju, te kapitalnih proizvoda, porasle za po 0,1 posto.

S druge strane, cijene energije su pale za 3,9 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, cijene energije u jedanaestom mjesecu ove godine bile više za 6,1 posto. Cijene intermedijarnih proizvoda porasle su za 0,9 posto, kapitalnih proizvoda za 0,4 posto, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju i trajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježile pad, za 1,2 posto odnosno 0,8 posto.

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene porasle u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 0,6 posto, a za po 0,1 posto u rudarstvu i vađenju i opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša. S druge strane, cijene u prerađivačkoj industriji pale su za 1,0 posto.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle 12,2 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,9 posto, u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,3 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!