industrija u fokusu

Oni uvijek profitiraju: Cijene dionica američkih proizvođača lete u nebo, na burzama vlada hladnoratovski mentalitet

23.03.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Invazija Rusije na Ukrajinu, koja je započela krajem veljače, dominantni je faktor geopolitičke neizvjesnosti u svijetu. S obzirom na to da se ruski blitzkrieg suočio sa snažnim otporom ukrajinskih snaga kojima Zapad potpomaže izdašnom vojnom pomoći, ratu se još uvijek ne nazire skori kraj, pišu analitičari investicijske kuće Fima

Dok je sukob još uvijek ograničen unutar granica Ukrajine, konstantnim političkim trzavicama između NATO-a i Rusije oko Ukrajine dodatno se podižu tenzije i vraća se 'hladnoratovski mentalitet'.

Takav mentalitet podrazumijeva i ponovno naoružavanje suprotstavljenih strana. Potvrda je i nedavna objava njemačkog kancelara Olafa Scholza da će Njemačka više nego udvostručiti izdvajanja za vojsku kako bi rekonstruirala svoje oružane snage kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

'A ako Njemačka, fiskalno odgovorna zemlja koja je u prijašnjim godinama bila prozivana zbog premale vojne potrošnje, odredi da će se milijarde eura trošiti za vojsku i vojnu opremu, onda je za očekivati da će se potrošnja za obranu povećati i u ostatku Europe kao i u SAD-u', prognoziraju analitičari Fime u ovotjednom pregledu tržišta.

  • +3
Američka vojna oprema Izvor: Profimedia / Autor: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Ovakav tijek događaja, koji je zasigurno prijetnja svjetskom miru, pozitivan je za korporacije iz vojne industrije. S tim se slažu i investitori, koji su pozitivno nastrojeni kada su u pitanju njihove dionice u 2022. godini. Za razliku od dioničkih tržišta, koja ove godine bilježe solidan pad i povišenu volatilnost, kretanje dionica američkih kompanija koji proizvode vojne zrakoplove i ostalu obrambenu opremu pokazuje pozitivan trend.

Unutar obramnenog sektora, posebno se izdvaja Lockheed Martin (LMT), čija je dionica od početka godine uzletjela više od 20 posto, odnosno 10 posto ako se gleda izvedba dionice od početka invazije na Ukrajinu, 24. veljače. Ovaj američki vojni dobavljač koji je jedan od najvećih na području aeronautike, vojne opreme i tehnologije upravo je u fokusu investitora nakon što je Njemačka objavila da će u sklopu odluke o povećanju vojne potrošnje biti uvrštena i kupnja 35 borbenih zrakoplova F-35 koje proizvodi upravo Lockheed Martin.

Ipak, glavni kupac ovih aviona, koji po zadnjim procjenama košta 78 milijuna dolara, američka je vojska, koja je dosad naručila 2400 komada, od čega je Lockheed Martin isporučio 750 komada na kraju 2021. godine. Zbog stabilne potražnje za svojim proizvodima Lockheed Martin je u mogućnosti i isplaćivati iznadprosječnu dividendu koja pri trenutnoj cijeni predstavlja dividendni prinos od oko 2,6 posto.

Od početka rata u Ukrajini dionica Northrop Grummana (NOC) zabilježila je uzlet sličan onom Lockheed Martina. Iako proizvodi Northrop Grummana nisu tako medijski eksponirani kao jedan F-35, radi se o jednom od najvećih svjetskih proizvođača visokotehnološkog oružja. Kada je u pitanju moderno ratovanje, Northropova je tehnologija neizostavna s obzirom na to da kompanija proizvodi jedini poznati nevidljivi bombarder B-2, koji osim konvencionalnog oružja može lansirati i termonuklearne projektile. Također, kompanija je pred završetkom razvoja nove verzije ovog bombardera koja nosi naziv B-21 Raider.

  • +7
Pred upitnim projektom F-35 ipak je svijetla budućnost Izvor: EPA / Autor: VINCENT JANNINK

Osim navedenog, kompanija je uključena u sve glavne obrambene projekte pa i kao dobavljač u programu F-35. Svoje investitore nagrađuje ponajprije kroz pojačan otkup dionica na koji obično troši svoj slobodan novčani tijek kao i na isplatu dividende čiji prinos pri zadnjoj cijeni iznosi oko 1,6 posto.

Idući veliki igrač u području aeronautike i obrane je Raytheon Technologies (RTX), koji za razliku od ranije dva dominantno vojna dobavljača, ostvaruje 35 posto prihoda od komercijalnih korisnika. To omogućava kompaniji da joj prodaja predstavlja miks državnog i privatnog sektora, što znači i bolju diverzifikaciju poslovanja. Ipak, to ne znači da investitori nisu prepoznali potencijal za obrambeni dio poslovanja uslijed očekivanog rasta potrošnje zbog geopolitičkih tenzija, zbog kojeg će zasigurno doći do potražnje za raketama s navođenjem u čijoj proizvodnji dominira Raytheon. Investitori mogu biti zadovoljni s obzirom na to da cijena dionice bilježi dvoznamenkast rast od početka godine. Kompanija je također isplatitelj dividende koja u ovom trenutku predstavlja 2,1 postotni prinos.

Osim ove tri kompanije, koje su najveći igrači u području vojne industrije, u fokusu investitora je i General Dynamics (GD), najpoznatiji po proizvodnji Abrams tenkova, i L3Harris (LHX), dok cijelu industriju najbolje pokriva ETF iShares U.S. Aerospace & Defense (ITA). Ovaj ETF koji za cilj ima izlaganje američkim kompanijama koje proizvode vojne zrakoplove i ostalu obrambenu opremu bilježi prinos od 5,6 posto u 2022. godini.