nove tvornice

Proizvođači automobila i medicinskih uređaja u SAD-u traže potporu za tvornice čipova

18.02.2021 u 15:34

Bionic
Reading

Udruge američkih proizvođača automobila i medicinskih uređaja pozvale su predsjednika Joea Bidena da zajedno s Kongresom osigura potporu za gradnju novih tvornica poluvodiča

Nestašica poluvodiča još uvijek remeti proizvodnju vozila u SAD-u a rezultat bi mogle biti milijarde dolara izgubljene dobiti, upozorile su u pismu Bidenu Američka trgovinska komora i druge udruge koje predstavljaju kompanije poput General Motorsa, Caterpillara i Medtronica.

Slično je pismo prošlog tjedna poslala i grupa proizvođača čipova.

Kongres je u 2020. odobrio programe potpore za istraživanje istraživanje čipova i gradnju tvornica, ali još nije osigurao novac.

"Smatramo da SAD mora poticati gradnju novih i moderniziranih proizvodnih pogona poluvodiča i ulagati u istraživačkih kapaciteta kako bi se osigurala konkurentnost i ojačala otpornost ključnih opskrbnih lanacaistraživanja mogućnosti", napisale su udruge u četvrtak.

Većina čipova, posebno onih sofisticiranih, proizvodi se u Aziji, a glavni su proizvođači Taiwan Semiconductor Manufacturing i Samsung Electronics, koji dobivaju narudžbe od stotina tvrtki.

Obje kompanije planiraju sljedećih godina u SAD-u graditi nove tvornice čipova i mogle bi računati na financijsku potporu programa za koji Washington tek treba izdvojiti novac.

Osim financiranja tih programa, udruge traže i "porezne olakšice za ulaganja", koje bi mogle pomoći podmiriti troškove alata za proizvodnju poluvodiča, koji bi se u slučaju novih tvornica mogli mjeriti u milijardama dolara i obično daleko premašuju troškove zgrada.

U tom sektoru dominiraju američki proizvođači alata, poput Applied Materialsa, Lam Researcha i KLA-Tencora, a u nekim segmentima značajnu ulogu igraju i nizozemski ASML Holding NV i japanski Tokyo Electron.