JEFTINI STAMBENI KREDITI

Prodano 98 stanova uz državne poticaje

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U manje od dva tjedna primjene zakona o subvencioniranju kupnje stanova, ili tzv. Bačićevog modela, odobreno je 98 zahtjeva od 125 pristiglih, podaci su državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN)

Od tog broja, za 11 je zatražena dopuna dokumentacije, a još 16 je u pripremi za odlučivanje. Zasad, dakle, nema odbijenih.

Za odobrene je kroz banke ukupno plasirano 8,2 milijuna eura kredita, a potvrđeno je i da je Zagrebačka banka apsolutni rekorder po broju prodanih stanova. Njeni su 89 od 98 odobrenih zahtjeva, slijedi Privredna banka tek s pet, zatim Erste s tri i Raiffeisen banka s jednim.

Inače, 11 banaka i štedionica sudjeluju u programu s kamatama od 4,44 do 4,95 posto godišnje. Država, koja subvencionira pola mjesečne rate tijekom četiri godine, za ovu godinu treba izdvojiti oko 1,5 milijuna kuna po odobrenim zahtjevima, a nešto manje od osam milijuna kuna tijekom četiri godine. Novca za subvencije u proračunu za ovu godinu ima za oko 900 stanova ili 21 milijun kuna, a sljedeće 50 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!