postigli dogovor

Prodan proizvođač popularnih japanki Havaianas za 1,1 milijardu dolara

13.07.2017 u 12:49

Bionic
Reading

Vlasnik brazilskog proizvođača japanki Havaianas postigao je dogovor o prodaji kontrolnog udjela investicijskim kompanijama najvećih brazilskih banaka za 3,5 milijardi reala (1,1 milijardu dolara), pokazuju dokumenti dostavljeni regulatorima

Vlasnik J&V Investimentos prodat će 86 posto udjela u Alpargatasu investicijskim kompanijama Cambuhy Investimentos Ltda, Itausa Investimentos i fondu Brasil Warrant.

Itausa upravlja imovinom obitelji Villela i Setubal koje kontroliraju banku Itau Unibanco Holding, najveću u Latinskoj Americi po imovini. Cambuhy je obiteljski ured brazilske milijarderske obitelji Moreira Salles, ujedno velikog dioničara u Itauu. 

Grupa predvođena Cambuhyjem platit će za redovnu dionicu Alpargatasa po 14,25 reala, te 11,40 reala za povlaštenu dionicu.

J&F Investimentos upravlja imovinom brazilske milijarderske obitelji Batista kojoj hitno treba novac nakon što su njegovi vlasnici, braća Joesley i Wesley Batista priznali da su podmitili 1,900 brazilskih političara kako bi ishodili povoljne kredite državnih zajmodavaca, te im je određena kazna od 10,3 milijarde reala.

Prema upućenim izvorima, braća će upotrijebiti novac od prodaje Alpargatasa za povrat 2,7 milijardi reala kredita koji su uzeli kod državne banke Caixa Economica Federal za financiranje akvizicija, a predmet je istrage brazilskog državnog revizora TCU zbog sumnje u nepravilnosti.

Batiste su kupile Alpargatas u prosincu 2015. godine od građevinskog konglomerata Camargo Correa koji je također bio upleten u skandal s podmićivanjem političara.

Alpargatas je prvi u vlasničkom portfelju obitelji Batista kojim upravlja J&F otišao na bubanj kako bi se namaknuo potreban novac. J&F kontrolira još proizvođača mljekarskih proizvoda Fabrica de Produtos Alimenticios Vigor, proizvođača drvene pulpe Eldorado Brasil Celulose, a imaju i udjele u dalekovodima, navode upućeni izvori.

U J&F-u očekuju da će prodajom imovine prikupiti oko 10 milijardi reala i smanjiti vlastiti dug za dodatnih 10 milijardi, izvijestio je Reuters prošli tjedan.