gospodarski gigant

Prodaja Fortenove: Svi mi intuitivno želimo da sve ostane u hrvatskim rukama

27.04.2023 u 23:39

Bionic
Reading

Zašto je Fortenova hitno stavljena na prodaju? Kakvo je stanje tvrtke? Kako će se sanirati dug veći od milijardu eura? Kako će prodaja gospodarskog giganta utjecati na tržište? Hoće li se na ulaganje odlučiti hrvatski mirovinski fondovi? Ovo su neka od pitanja na koja se odgovaralo u emisiji "Otvoreno".

Na početku emisije Otvoreno postavljeno je pitanje prodaje li se Fortenova zbog ruskih dioničara, a što je u srijedu rekao glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško ili zbog toga što je 'voda došla do grla' zbog refinanciranja obveznice koja na jesen stiže na naplatu te duga većeg od milijardu eura.

'To je povezano. Ako želite što povoljnije refinancirati taj dug, tada je neophodno imati čistu vlasničku strukturu u odnosu na ruske partnere. Odluka je razumna, donesena u pravi čas, postoji još jedan 'vremenski horizont', ističe Mladen Vedriš s Visokog učilište Effectus. Ipak, to ne znači da će Rusi ostati bez dijela imovine, dodaje Vedriš te da će kada tada novac, kada sankcije završe, biti na raspolaganju.

'Istovremeno tvrtka s novom vlasničkom strukturom može znatno lakše i dostupnije funkcionirati te je to pretpostavka ukupnog održanja konkurentske pozicije', dodaje ističući da je ovaj potez bio neophodan.

Zvonimir Širjan, član Predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore misli da je to dobra prilika da se zemljišni i prerađivački resurs ipak vrati u hrvatske ruke.

'Mi svi intuitivno želimo da sve ostane u hrvatskim rukama, to je najbolji scenariji, no pitanje je koliko je on moguć. Svi priželjkuju da vlasništvo 'ne ide daleko'', pojašnjava poslovni savjetnik Drago Munjiza.

Mladen Vedriš kaže da je sada u tijeku pregled interesa investitora za sudjelovanje u pregovorima oko kupnje.

Dio investitora je već i ranije bio upućen da se sprema prodaja. Te su pripreme bile signal potencijalnim ulagačima. Ne treba isključiti da postojeći dio domaćih suvlasnika u zajednici s investicijskim fondovima, bilo vanjskim ili domaćim, mogu dati ponudu, kupiti tvrtku te da ona nastavi svoj život. Time bi se doveo novi svježi kapital.

  • +12
Fortenova Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Pavao Vujnovac je najveći domaći pojedinačni dioničar, posjeduje oko 30% dionica.

Njegova je pozicija sigurno značajna, ali istovremeno osjetljiva. Ako tvrtka dobro operativno posluje i kotira dobro, onda su njegova ulaganja zaštićena. Prisutna je njegova vlasnička zabrinutost za budućnost Fortenove. 

Drago Munjiza kaže da čim se dobavljači ne bune, čim lokalna zajednica dobiva doprinose, da je u biti sve u redu.

 Bitno je napomenuti da je Fortenova počela investirati, u primjerice klaonice, nova prodajna mjesta te da su se i povećala primanja zaposlenima.  Prokomentirao je i vrijednost Fortenove. 

'Budući kupac kupuje budućnost tvrtke. Ako ćemo ugrubo špekulirati, vrijednost tvrtke je negdje od dvije do četiri milijarde eura, ali to će procijeniti oni koji se time bave'. 

Opet se govori o ulaganju mirovinskih fondova u Fortenovu.

'Morali bi razmišljati o ulaganju. Sada postoji šansa da u novoj vlasničkoj strukturi, barem većina fondova stanu i naprave značajan potez ulaska u vlasničku strukturu. Mirovinski fondovi moraju imati stabilne dugoročne prinose. Trendovski gledano, proizvodnja hrane će imati prinose koji mogu zadovoljiti mirovinske fondove. Od pandemije, ratova i kriza, države su prisutne da zaštite interese', govori Mladen Vedriš.

Postavljaju se i pitanje ne bi li pitanje dugovanja trebalo riješiti primjerice prodajom Jamnice.

'Prodajom bi se riješili dijela duga, ali na financijskom bi tržištu Fortenova i dalje bila crna ovca. Kupila bi se porcija vremena, ali bi tvrtka na tom putu slabjela. Ovaj pokušaj da se izađe iz začaranog kruga, to je pretpostavka da tvrtka može bolje poslovati. Nije ugrožena proizvodnja i operativno poslovanje, ali ako se trend nastavi, može biti, pojašnjava Mladen Vedriš dodajući da je trenutna situacija oko prodaje, nogometni žargonom - kvalifikacije.

'Da se vidi tko što nudi, koliko je ozbiljan i koliko ima smisla ući u drugu rundu. Treba se vidjeti tko je za 'finalni turnir', a tko nije'.