eurostat

Procjepljivanje utrlo put oporavku prometa u europskoj maloprodaji u svibnju

06.07.2021 u 14:40

Bionic
Reading

Promet u europskoj maloprodaji snažno je porastao u svibnju, odražavajući ublažavanje mjera suzbijanja pandemije covida 19 paralelno ubrzanom procjepljivanju stanovništva, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata

Promet u maloprodaji EU-a i eurozone u svibnju je porastao 4,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima pao 3,6 posto u EU, te 3,9 posto u eurozoni.

Najviše je na oba područja u svibnju porasla prodaja široke kategorije neprehramebnih proizvoda, za 8,5 posto u EU, te za 8,8 posto u eurozoni. Snažno je porasla i prodaja goriva, za 6,8 posto u EU, te za 8,1 posto u eurozoni. Prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda neznatno se smanjila, za 0,3 odnosno 0,2 posto u odnosu na travanj.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u svibnju na mjesečnoj razini zabilježila Francuska, za 9,9 posto. Blizu su i Nizozemska i Estonija s rastom prometa za 9,3 odnosno 8,1 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u svibnju porastao 5,7 posto u odnosu na travanj kada je pao za 0,9 posto.

Pad prometa na mjesečnoj razini bilježile su samo Latvija, Finska i Luksemburg, za 3,9, te 3,3 odnosno 0,7 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Cipar.

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a poskočio je u svibnju 9,2 posto, nakon revidiranog 22-postotnog rasta u travnju, odražavajući nisku poredbenu osnovicu u 2020. godini kada su uvedene stroge mjere zatvaranja.

  • +12
Austrijanci pohrlili u trgovine i frizerske salone Izvor: AFP / Profimedia / Autor: ALEX HALADA

U eurozoni promet je uvećan devet posto, nakon revidiranog 23,3-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najviše je na oba područja u svibnju na godišnjoj razini skočila prodaja goriva, otprilike za četvrtinu. Slijedi skok prodaje neprehrambenih proizvoda, za 15 posto u EU i za 14,8 posto u eurozoni. Prodana hrane, pića i duhanskih proizvoda gotovo je stagnirala u odnosu na prošlogodišnji svibanj, pokazuju izračuni Eurostata.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u svibnju na godišnjoj razini bilježila Bugarska, gotovo za četvrtinu. Slijede Irska i Malta s rastom prometa za 22,4 odnosno 22 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u svibnju porastao 15 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 23,9-postotnog skoka u travnju.

Pad prometa bilježila je samo Njemačka, i to za 0,9 posto, pokazuje izvješće Eurostata.