GOLF NA SMETLIŠTU

Problema nema, ali projekt od 80 milijuna eura i dalje stoji!

07.05.2013 u 12:45

Bionic
Reading

'Priča je uvijek ista. Kažu nam kako s dokumentacijom sve štima, mi se ponadamo da je kraj, a onda nam jave kako bi trebali još jedan papir. I tako više od tri godine!', priča Branimir Stručić, prokurist tvrtke Golf centar Biograd

Projekt izgradnje golf igrališta Baštijunski brig započet još 2007. i vrijedan 80 milijuna eura pored Biograda na Moru zapeo je u Ministarstvu poljoprivrede.

Ono bi trebalo izdati rješenje koje bi dopustilo da se 100 hektara zemljišta kojim upravljaju Hrvatske šume preda u koncesiju Golf centru Biograd. Igralište će ukupno imati oko 140 hektara, a obuhvatit će i postojeći gradski deponij. Od privatnih vlasnika je otkupljeno 30-ak hektara.

Ministarstvo: Radi se o složenoj građevini

Na naš upit kad će se izdati rješenje za projekt izgradnje golf igrališta Baštijunski brig iz Ministarstva poljoprivrede su odgovorili kako se radi o složenoj građevini, koja obuhvaća velik broj čestica za koje je propisan opsežan postupak izdvajanja.

Poručili su kako se donošenje rješenja očekuje tijekom ovog mjeseca.

'Tih 100 hektara se prvo mora izuzeti iz šumsko-gospodarske osnove. Nakon tog rješenja Hrvatske šume bi izračunale naknadu, i kad bismo je platili, s Agencijom za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) potpisali bismo ugovor o koncesiji', objašnjava Stručić.

Na tu temu u zadnje tri godine bilo je više sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede. Glavni investitor i vlasnik Golf centra Biograd, Antun Mikec (poznatiji kao suvlasnik građevinske tvrtke VMD promet), susreo se i s resornim ministrom Tihomirom Jakovinom.

'I on mu je rekao kako će rješenje uskoro potpisati, da je to praktički gotova stvar. Ali onda su ponovo zatražili nadopunu dokumentacije, prvo parcelacijski elaborat, a onda i neke suglasnosti AUDIO-a. Zadnji dokument ćemo im dostaviti ovaj tjedan pa ćemo vidjeti', kaže Stručić.

Pomalo rezignirano dodaje kako mu uopće nije jasno u čemu je problem jer se upravo projekt izgradnje golf igrališta pored Biograda često isticao kao svijetli primjer za sve ostale ulagače kako pripremiti investiciju.

'Imamo lokacijsku dozvolu, studiju o utjecaju na okoliš, igralište je proglašeno objektom od posebnog državnog interesa… i opet sve stoji. Mislim da nitko ne želi preuzeti odgovornost i izdati to rješenje. Od dokumentacije sve imaju i ne znam što bi još mogli izmisliti', kaže Stručić.

Mikec je dosad u projekt Baštijunski brig uložio oko 13 milijuna kuna.

Na 90 posto zemljišta predviđeno je golf igralište sa 27 rupa, dok će se na preostalih 10 posto smjestiti hotel s četiri zvjezdice kapaciteta 700 kreveta, vile te apartmani minimalne kategorije tri zvjezdice. Zaposlilo bi se oko 150 ljudi.

Usporedno s izgradnjom igrališta Grad Biograd bi trebao sanirati površinu od oko sedam hektara na kojoj je odlagalište smeća.