HLADAN TUŠ

Primio darove od obitelji iz Australije, šokirali ga računi

29.01.2022 u 19:07

Bionic
Reading

Od prvog srpnja prošle godine za sve pošiljke male vrijednosti, do 160 kuna, građani koji kupuju robu iz trećih zemalja - primjerice, Kine, SAD-a ili Velike Britanije - moraju platiti PDV od 25 posto. No što kada iz inozemstva primite simboličan dar koji vam je poslala obitelj, a uz paket vas iznenadi račun koji morate podmiriti iako je pošiljatelj već platio poštarinu? S tim problemom suočio se Varaždinac Nenad Prica.

Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana jedna je pošiljka s nekoliko igračaka i poklona poslana iz australskog Melbournea, druga pak iz Sydneyja. Ti paketi putovali su tri tjedna i tijekom blagdana stigli u Varaždin. Darovi za unuku su gospodina Nenada obradovali, no šokirali su ga računi koje je morao platiti.

- Prvi paket bio je kuvertirana pošiljka, a drugi je paket bio u kutiji. U prvom se paketu nalazila dječja stvar, a u drugom četiri stvari. I kad je poštar donio, za prvi smo paket morali platiti 259 kuna, na računu je pisalo kontrolni carinski pregled. A drugi paket, u kojem su bila četiri artikla i koji je bio u kutiji, i koji je bio teži nekih 700 grama od prvog, platili smo 103 kune, što smatram da je nerealno, kaže Prica.

Ukupno su troškovi kontrolnog carinskog pregleda iznosili više od 360 kuna za dva paketa čiju su poštarinu platili pošiljatelji u Australiji. Nenad Prica odlazi u varaždinsku poslovnicu Hrvatske pošte vidjeti u čemu je problem.

- Pošto sam smatrao da to nije realna cijena i nije u redu, pošto je u Australiji bilo sve plaćeno od carine, putnih troškova, da i mi toliko platimo, otišao sam u Poštu, tamo me primila ljubazna voditeljica i uz njezinu pomoć poslali smo prigovor na carinu, kaže Prica.

Iz Carinske uprave odgovaraju da su tretirali navedene pošiljke kao poklon, ali problem je u njihovoj navedenoj vrijednosti.

- Jedan paket je imao napisanu vrijednost 200 australskih dolara, a drugi paket je imao vrijednost 70 australskih dolara i zbog toga je cifra takva. Smatram da to nije u redu, čemu toliki pregled ako je u Australiji sve carinjeno i plaćeno, kaže Prica.

PDV na poklon iznad 45 eura

Sve pošiljke koje nisu stekle status robe Europske unije podliježu naplati uvoznih davanja, neovisno o načinu stjecanja. Jedino se može primijeniti oslobođenje od plaćanja uvoznih davanja kada fizička osoba iz treće zemlje šalje poklon fizičkoj osobi u Hrvatskoj u vrijednosti do 45 eura koja nije komercijalne naravi - pišu iz Carinske uprave. No dodaju - te pošiljke moraju biti deklarirane carinskoj službi takozvanom H7 deklaracijom. Na poklon koji vrijedi više od 45 eura plaća se PDV, zaključuju. Iz Hrvatske pošte su za HTV-ov Potrošački kod također pojasnili na što građani moraju voditi računa.

- Kada se radi o pošiljkama koje šalju fizičke osobe, pošiljke do 45 eura ne podliježu plaćanju PDV-a. Hrvatska pošta mora ih provjeriti, mora izraditi carinsku deklaraciju ovisno o vrijednosti paketa i onda se naplaćuje ona naknada od 18,50 kuna za vrijednost do 150 eura, odnosno 37 kuna do vrijednosti 1000 eura, kaže Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte.

Pa je u slučaju gospodina Price u obzir uzeta vrijednost paketa od 70, odnosno 200 dolara koja je prema australskim standardima simbolična, ali kod nas se posebno vrednuje.

- Dobio sam i od šefice pošte gdje se mogu dalje žaliti, ali toliko sam razočaran... Ja neću za taj novac propasti, ali neka javnost zna za moj primjer i neka budu upozoreni u slučaju takvih stvari, kaže Prica.

A kako neslužbeno doznaje Potrošački kod HTV-a, sličnih slučajeva samo u Varaždinu je tijekom nedavnih blagdana bilo desetak.