poslovni rezultati

Prihodi Ine u devet mjeseci 16,5 milijardi kuna, dobit 2,7 milijardi kuna

28.10.2019 u 13:30

Bionic
Reading

U prvih devet mjeseci 2019. godine prihodi INA Grupe iznose 16,55 milijardi kuna. Prosječne cijene nafte su se smanjile tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine zbog čega EBITDA iznosi 2.208 milijuna kuna, a dobit 2,7 milijardi kuna.

EBITDA Istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosi 1,8 milijardi kuna i rezultat je niže ostvarene cijene ugljikovodika. Ukupna razina proizvodnje ostala je na istoj razini zbog veće proizvodnje sirove nafte u Egiptu, što je rezultat povećanih istražnih bušenja i razradnih aktivnosti. CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju povećala se za 137 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 526 milijuna kuna.

Glavni pokretač pozitivnog rezultata bili su bolji prodajni rezultati,iskorištavanje vanjskog okruženja i veći udio bijelih proizvoda u Rafineriji nafte Rijeka, zajedno s poboljšanim poslovanjem Usluga kupcima. Maloprodajne količine povećale su se za tri posto uslijed boljeg poslovanja u Hrvatskoj i širenja maloprodajne mreže u Crnoj Gori. Prvih devet mjeseci 2019. bilo je intenzivno investicijsko razdoblje.

Kapitalna ulaganja povećala su se za 69 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 1,5 milijardi kuna, a uglavnom su potaknuta ulaganjima u rafinerijsko poslovanje. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 1,3 milijarde kuna, više nego duplo u usporedbi s istim periodom prošle godine. Omjer duga i kapitala iznosi 21 %, uz neto dug na razini od tri milijarde a kuna.

Predsjednik Uprave Ine Sándora Fasimona: 'Intenzivna ulaganja Ine tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine počela su pokazivati rezultate. Ukupna ulaganja premašila su 1,5 milijardi kuna, od kojih je većina u Hrvatskoj. Dovršen je remont u riječkoj rafineriji, jedan od najvećih u povijesti kompanije. Brojna poboljšanja koja su provedena tijekom remonta vidljiva su u boljoj proizvodnoj strukturi, s većim udjelom profitabilnih bijelih proizvoda. Poboljšanja će se nastaviti kroz buduće projekte, u skladu s programom INA R&M Novi smjer 2023. Također, povećana razina aktivnosti Istraživanja i proizvodnje u Egiptu rezultirala je s 23 % većom proizvodnjom nafte u Egiptu. To je, zajedno s kontinuiranim radom na remontima bušotina u Hrvatskoj, trenutno stabiliziralo proizvodnju ugljikovodika usprkos prirodnom padu. Na ukupni rezultat utjecalo je nepovoljno vanjsko okruženje, ali je INA iskoristila tržišno okruženje. Prodaja u Bosni i Hercegovini porasla je za oko 18 %, dok je prodaja Rafinerija i marketinga ostala stabilna i iznosi više od 3,1 milijuna tona. Rezultati poslovanja Maloprodaje su ostali snažni, kako u Hrvatskoj, tako i u proširenoj maloprodajnoj mreži Crne Gore.Općenito, unatoč smanjenoj proizvodnji zbog planiranog riječkog remonta i nepovoljnog okruženja, EBITDA i ostali pokazatelji INA Grupe su stabilni, ali donekle umanjeni. Ipak, ukupni prihodi ostali su snažni te su porasli za 2 %, što su povoljni izgledi za kraj 2019. godine.'