britansko-švedski div

Prihodi AstraZenece skromno porasli u trećem tromjesečju

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2020 16:55
  • Objavljeno 05.11.2020 u 16:55
AstraZeneca

AstraZeneca

Izvor: EPA / Autor: DAN HIMBRECHTS

Britansko-švedski farmaceutski div AstraZeneca, proizvođač jednog od mogućih cjepiva protiv koronavirusa, izvijestio je u četvrtak o skromnom rastu prihoda u trećem kvartalu pod utjecajem većih troškova istraživanja i razvoja. Prihodi su mu porasli tri posto, na 6,6 milijardi dolara, uglavnom zahvaljujući prodaji lijekova za rak te lijeka za dijabetes Farxiga, koji je podvrgnut kliničkim ispitivanjima radi moguće upotrebe u liječenju bolesti bubrega.

Njihov je rast sporiji nego u prvoj polovini godine. Dobit po dionici pala je četiri posto, na 94 centi.

U posljednja tri mjeseca obrađeno je manje pacijenata, a porasli su troškovi marketinga, higijenskih mjera, kao i istraživanja i razvoja, što je opteretilo prihode u trećem tromjesečju, objašnjavaju u kompaniji.

AstraZenca u suradnji sa sveučilištem Oxford proizvodi u Britaniji moguće cjepivo protiv koronavirusa, koje smatraju jednim od najperspektivnijih u grozničavoj utrci za pronalaženje odgovora na pandemiju.

Cjepivo je u rujnu ušlo u treću fazu ispitivanja, koja su privremeno morala biti zaustavljena zbog zdravstvenih problema dobrovoljca iz Britanije i u međuvremenu su nastavljena.

Kompanija planira predstaviti javnosti podatke iz druge i treće faze ispitivanja do kraja godine.

U razdoblju od siječnja do rujna prihodi su porasli devet posto, na 18,9 milijardi dolara. U cijeloj godini mogli bi iznositi 19,2 milijarde dolara, navodi u priopćenju AstraZeneca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!