RADIĆEVI PARTNERI U AKCIJI

Prenamjenom zemljišta do 122 milijuna eura

04.06.2010 u 10:56

Bionic
Reading

Misteriozni fond iz Nizozemske, koji je u pelješkom priobalju kupio najmanje pet milijuna četvornih metara poljoprivrednog zemljišta po cijeni od osam eura za kvadrat, prenamjenom zemljišta u turističku zonu zaradit će više od 100 milijuna eura, piše Jutarnji list

Nakon što je Dubrovačko-neretvanska županija predložila prenamjenu 11 hektara poljoprivrednog zemljišta u Trstenom u turističko zemljište, za parcele koje su kupovali od 2005. po cijeni od osam eura po kvadratu nepoznati vlasnici Emac Illirian Fonda sada mogu dobiti i više od 200 eura po kvadratu. Iako je udaljeno od mora, zemljište Ilirija Fonda smješteno je nedaleko od arboretuma u Trstenom koji je 20-ak kilometara udaljen od Dubrovnika.

Ilirija jedan d.o.o. dio je grupacije od dvadesetak off-shore tvrtki okupljenih u Emac Illiryan Land Fondu UA iz Nizozemske, koji je u posljednjih pet godina na području Istre, srednje i južne Dalmacije postao vlasnik gotovo 15 milijuna kvadrata zemljišta. Ilirija Fond na tom području planira graditi luksuzno apartmansko naselje, a kao  njegov konzultant i partner u Hrvatskoj se pojavljuje tvrtka IGH kojoj je na čelu Jure Radić

U prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana, Županija je odobrila i prenamjenu 45 hektara zemljišta na području Tri sestrice čiji je vlasnik splitski poduzetnik Vicenco Blagaić. Iako su Blagaić i Ilirija Fond zatražili prenamjenu za sve kupljeno zemljište na području Županije (a riječ je o približno šest milijuna kvadrata), odobrena im je prenamjena u T2 zonu za ukupno 56 hektara. Priobalna zona Tri sestrice s netaknutim plažama i uvalama jedna je od najatraktivnijih na Jadranu.

Predsjednik Uprave Profectus grupe Vicenco Blagaić u sklopu Dana poduzetnika 2010. predstavio je svoj projekt Hrvatski san predsjedniku Josipoviću i premijerki Kosor.