PRVI GUVERNER HNB-a

Preminuo Ante Čičin-Šain

Ante Čičin-Šain

Ante Čičin-Šain

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Prvi guverner Hrvatske narodne banke i ugledni ekonomist, kojeg je premijer Ivo Sanader nedavno imenovao u Ekonomsko vijeće, Ante Čičin-Šain preminuo je od posljedica moždanog udara

Čičin-Šain je doktorirao na njemačkom Sveučilištu u Heidelbergu. Još za vrijeme poslijediplomskih studija Čičin-Šain jer radio za Ekonomsko vijeće Ujedinjenih naroda da bi nakon povratka u Hrvatsku, 80-tih postao profesor Međunarodnih ekonomskih odnosa na Ekonomskom fakultetu. U karijeri bilježi i posao u Ekonomskom institutu u zagrebu, kao i konzultantsku dužnost u zapadnoj Africi za UN.

Ubrzo postaje i glavni analitičar Hrvatske narodne banke te nakon proglašenja neovisnosti Hrvatske i prvi guverner HNB-a od 1990. do 1992,. Godine nakon čega odlazi u diplomaciju.

Čičin-Šain je imenovan veleposlanikom Hrvatske pri EU u Bruxellesu, a zatim veleposlanikom u Velikoj Britaniji i Irskoj koja ga je kasnije imenovala i počasnim konzulom u Hrvatskoj.

Nakon povratka u Hrvatsku osnovao je prvi hrvatski venture capital fond, a od 2001. godine je u mirovini no i dalje vrlo aktivan kroz svoj rad u nadzornim odborima više raznih tvrtki.

Kao ekonomist bit će upamćen po svom protivljenju većem učešću države u gospodarstvu i protivnik intervencionizma te kao istaknuti pobornik neoliberalne ideje u ekonomiji

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi