BLOKADA TRAKTORIMA I U ČETVRTAK

Pregovori bez rezultata, prosvjed se nastavlja

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2009 22:33
  • Objavljeno 10.06.2009 u 21:10
mljekari prosvjed zagreb traktori

mljekari prosvjed zagreb traktori

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

Na pregovorima dijela poljoprivrednika - prosvjednika i državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Krešimira Kuterovca nije postignut nikakav dogovor i pregovori su prekinuti, a prosvjednici će prespavati u Zagrebu i nastavljaju s prosvjedom

Iz Zagreba nećemo otići dok se ne ispune naši zahtjevi, najavili su predstavnici prosvjednika, koji će noć provesti dijelom ispred Ministarstva, a dijelom kod Zagrebačkog velesajma. Prosvjed se nastavlja i u četvrtak, kada će se prosvjednicima koji će prenoćiti u Zagrebu pridružiti još stotinjak kamiona i 200-tinjak traktora iz Slavonije, najavio je predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek. Novi su traktori stigli u Zagreb i u srijedu navečer.

Prosvjednici prijete da će, ako im se ne obrati premijer Sanader, u četvrtak blokirati traktorima cijeli Zagreb, prenosi HRT. Iako je većina traktora pristiglih u stijedu parkirana na Zagrebačkom Velesajmu, tijekom večeri oni su napustili parkiralište, te se ponovno uputili prema centru Zagreba. Prosvjednici koji nisu stigli u glavni grad, tijekom četvrtka blokirat će lokalne prometnice, uglavnom u Osječko-baranjskoj županiji.

Izlazak državnog tajnika pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Krešimira Kuterovca pred zgradu Ministarstva i poziv na razgovor prihvatio je tek dio prosvjednika, a napustili su ga jer, kako su rekli, nisu uspjeli ništa dogovoriti. 'Došli smo u Ministarstvo pregovarati, ali nije postignut nikakav rezultat, jer se s njima ne može pregovarati', izjavio je nakon prekida pregovora Mladen Šolčić, proizvođač mlijeka iz Patkovca kraj Bjelovara.

Sandra Šimunović/ CROPIX

Sandra Šimunović/ CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

Potpis slike..


Prosvjednici su s traktorima ispred Ministarstva poljoprivrede počeli pristizati u srijedu oko 13 sati, a prema poslijepodnevnim podacima Policijske uprave Zagrebačke na područje Zagreba tijekom dana pristiglo je ukupno 237 traktora, a na putu prema Zagrebu je još 27.  Policija je izvijestila da se oko 190 traktora nalazi na Zagrebačkom Velesajmu, a 43 je parkirano na krajnjem južnom traku Ulice Grada Vukovara u blizini Ministarstva poljoprivrede.  Tijekom dana došlo je do zagušenja prometa u trajanju od 35-40 minuta na potezu Ulica Grada Vukovara, Miramarska, Hrvatske bratske zajednice, stoji u priopćenju Policijske uprave Zagrebačke.

Poljoprivrednici prosvjeduju zbog nezadovoljstva stanjem u poljoprivredi, upozoravajući na problem visokog uvoza, težak položaj hrvatske poljoprivrede i zbog niskih cijena, posebice niske otkupne cijene mlijeka, a visok rast svih troškova u poljoprivredi. Među više od među više od deset njihovih zahtjeva upućenih Vladi su viša otkupna cijenu mlijeka, odnosno cijena mlijeka sukladna troškovima proizvodnje.

Također traže i hitnu isplatu svih potpora, subvencioniranje kamata na kredite po europskim uvjetima kreditiranja u poljoprivredi (s kamatnom stopom od 2 posto), uvođenje moratorija na anuitete i kamatu na sve kredite u poljoprivredi u razdoblju od jedne godine. Traže i otkup i isplatu svih količina pšenice po cijeni od 1,25 kuna po kilogramu, kontrolu uvoza svih poljoprivrednih proizvoda, i td.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi