hoteli stories

Predstavljeni rezultati projekta 'Upoznajte naše priče': Promocijom zanimanja i usavršavanjem do kvalitetnog kadra i održivog turizma

24.02.2023 u 14:29

Bionic
Reading

U Briig Boutique Hotelu u Splitu predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta „Upoznajte naše priče – promocijom zanimanja i stručnim usavršavanjem do stručnog kadra i održivog turizma u jedinstvenim luksuznim hotelima“, koji provodi Udruga jedinstvenih hrvatskih hotela Stories uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta, te podršku pridruženih partnera na projektu – Hrvatske gospodarske komore, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Turističko-ugostiteljske škole Split te Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta

Projekt „Upoznajte naše priče“ fokusiran je na promociju zanimanja u turizmu kroz aktivno uključenje učenika i studenata u sami projekt te edukaciju članica Udruge Stories hotela koju sačinjavaju neki od najpoznatijih i najkvalitetnijih hrvatskih hotela. Kroz intenzivnu komunikaciju s obrazovnim institucijama u sklopu projekta učenike i studente motiviralo se da se prijave, te je nakon dostave motivacijskih pisama izabrano 16 učenika završnih razreda osnovnih škola, 37 učenika srednjih turističko ugostiteljskih škola, te 7 studenata poslovnih škola i fakulteta sa smjerom turizma.

'U tijeku su individualni obilasci različitih Stories hotela u sklopu kojih učenici osnovnih i srednjih škola imaju priliku upoznati različita hotelska odjeljenja i zanimanja te dobiti savjete za start karijere u turizmu izravno od djelatnika. Izabrani srednjoškolci sudjelovali su već na satu otvorenih vrata koji je organiziran u sklopu edukacije „Personalizirana usluga i upselling u malim luksuznim hotelima“ koja se 22. i 23.2.2023. održala u hotelu Lone u Rovinju za jednu grupu Stories hotela. 24. i 25.2.2023. ista edukacija održava se za preostali dio hotela i izabranih studenata u Briig Boutique Hotelu u Splitu', izjavila je Antonia Urlić, direktorica Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Stories.

'Drago nam je da je naš projekt „Upoznajte naše priče“ kojeg je Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo kao jedan od projekata koji će doprinijeti promociji zanimanja u turizmu izazvalo ovakav interes i da su nam se javili učenici i studenti iz svih krajeva Hrvatske koji svoju karijeru vide upravo u hotelijerstvu. Hoteli grupacije Stories zapošljavaju oko 1000 radnika i ključ visoko personalizirane usluge koju hoteli naše grupacije pružaju je upravo u svakom pojedincu. Zadovoljstvo je što našim pričama možemo motivirati i inspirirati mlade za razvoj karijere u turizmu ', izjavio je Nenad Nizić, predsjednik grupacije Stories hotela i vlasnik hotela Vestibul Palace Split.

Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta naglasio je kako Ministarstvo turizma i sporta poduzima niz mjera i aktivnosti u svrhu promocije turističkih zanimanja, motiviranja mladih za razvoj karijere u turizmu. Dugogodišnjom suradnjom sa strukovnim udrugama, poslodavcima i strukovnim školama Ministarstvo stvara potrebne preduvjete. Jedan od alata je i javni natječaj namijenjen strukovnim udrugama kojim Ministarstvo želi utjecati na osiguranje dostatnog, kvalificiranog i kompetentnog kadra s ciljem razvoja održivog, pristupačnog turizma razvijanjem svijesti ciljanih skupina o mogućnostima razvoja karijere u turizmu.

Namjena sredstava iz ovog javnog natječaja je sufinanciranju projekata koji doprinose motiviranju razvoja karijere u turizmu, intenziviranju suradnje i interakcije između strukovnih škola i poslodavaca te jačanju atraktivnosti turističkih zanimanja. Jedino sinergijom svih dionika moguće je napraviti potrebne iskorake u postizanju postavljenih ciljeva. Natječajem je, za ostvarenje ovog cilja, izdvojeno ukupno nešto manje od 380.000 EUR za 19 projekata. Projekt „Upoznajte naše priče“ zoran je primjer sinergijskog djelovanja u skladu s ciljem Javnog natječaja Ministarstva. – zaključio je Štefičar. Istaknuto je kako je projekt potaknuo dodatne suradnje s obrazovnim institucijama koje su se aktivno uključile u projekt, a koje će doprinijeti privlačenju visoko motivirane i visoko obrazovane radne snage.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, kao najznačajnija institucija u visokom obrazovanju u polju ekonomije i turizma na području Dalmacije, iznimnu važnost polaže na suradnju s poslovnim sektorom te smo se i rado odazvali pozivu Udruge Stories hotela. Kroz ovu suradnju će naši studenti dodatno podići svoja praktična znanja i vještine dok su novi hoteli iz udruge Stories ušli u našu bazu od preko 130 tvrtki i institucija u kojima naši studenti mogu obavljati stručnu praksu.

Na Ekonomskom fakultetu nudimo sveučilišne i stručne studije turističkog usmjerenja te obrazujemo visoko kvalitetne kadrove koji se često zapošljavaju već tijekom studija te ih nalazimo na odgovornim pozicijama u turističkim tvrtkama i institucijama u regiji, zemlji i inozemstvu. I naši studenti studija Ekonomija i Poslovna ekonomija, koja posjeduje i respektabilnu međunarodnu EFMD akreditaciju, za svoj karijerni put često odabiru propulzivni turistički sektor. – naglasila je prof. dr. sc. Smiljana. Pivčević, prodekanica za nastavu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

'Svjesni smo da se budućnost obrazovanja u strukovnim školama, uz moderne metode poučavanja, mora što više temeljiti na empirijskom učenju. Stoga nam je ovo prilika da kao partneri u Projektu sudjelujemo u stvaranju jedne bolje budućnosti obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, a našim učenicima prilika da svoja znanja temeljena na iskustvu stječu od najboljih', naglasila je Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe RCK FIT Split, Turističko-ugostiteljske škole Split.