zanimljivi aspekti novinarstva u kovačićevoj novoj knjizi

Predstavljena prva znanstvena knjiga Siniše Kovačića „Online novinarstvo“

19.11.2021 u 15:31

Bionic
Reading

U sklopu održavanja Međunarodne znanstveno-stručne konferencije iz područja odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija PR @ Media Days Mostariensis u Mostaru je u srijedu 17. studenog predstavljena prva znanstvena knjiga i sveučilišni udžbenik doc. dr. Siniše Kovačića

Riječ je o „Online mediji – služenje javnosti ili podilaženje publici“ u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade i Sveučilišta u Mostaru.

Predstavljajući knjigu „Online novinarstvo“ u kojoj autor Siniša Kovačić uz teorijski okvir donosi istraživanje o utjecaju i funkcioniranju najčitanijih hrvatskih portala koji su prvi izvor informiranja, recenzenti knjige rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i zamjenik ravnatelja Federalne novinske agencije prof. dr. Ilija Musa ističu i važnost vjerodostojnosti samog autora knjige Siniše Kovačića.

„Ova knjiga dolazi od svojevrsnog brenda Siniše Kovačića. To je osoba koja je prošla sve faze u novinarstvu, menadžmentu medija i informacija koja je sazrjela potpuno u profesionalnom smislu, a kao kruna tog sazrijevanja je došao briljantan doktorat i sjajan sadržaj te istraživanje koje je bilo vrlo zahtjevno. Dakle, ovu knjigu Online novinarstvo nije napisao no name i s te strane dolazi povjerenje prema sadržaju“, kazao je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. Zoran Tomić.

Štiteći etiku profesije Kovačić piše o manipulativnim aspektima novinarstva te razotkriva tehnike manipulacija, napominje Tomić i dodaje, kako je knjiga „Online novinarstvo“ odličan sveučilišni udžbenik koji je namijenjen svakome tko želi etički i profesionalno usvojiti ta načela da bi javno djelovao.

„Upravo činjenica da se u Hrvatskoj mjeri i čitanost i utjecaj svih portala pokazuje kako ipak i zakonodavni okvir Europske unije i same Republike Hrvatske pomaže u tome da se vidi koji su od tih portala vjerodostojni, a time i utjecajni“, kazao je predstavljajući knjigu prof. Ilija Musa.

Uz pregled relevantne svjetske literature, Kovačić donosi 418 pozivnih bilježaka, rezultate analize sadržaja objava 10 hrvatskih news portala putem društvenih mreža Facebook i Twitter te dubinske intervjue s novinarima i urednicima koji kreiraju objave, pišu statuse, određuju naslove i biraju fotografije.

„Novinari i urednici koji rade u najčitanijih hrvatskim portalima, a pristali su na dubinski intervju, priznali su da najveći pritisci na sadržaj i uređivačku politiku dolaze od oglašivačke industrije. No, svi oni jasno razlikuju granicu između služenja javnosti i istinskog bavljenja novinarstvom od podilaženja publici i plasiranja clickbait objava“, kazao je autor knjige docent Siniša Kovačić.

Siniša Kovačić dugogodišnji je poznati hrvatski novinar i urednik te bivši čelnik Hrvatske radiotelevizije u kojoj je radio više od 20 godina. Danas je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže i docent na Filozofskom fakultetu u Mostaru te predavač na nekoliko hrvatskih poslovnih veleučilišta. Knjiga „Online mediji – služenje javnosti ili podilaženje publici“ predstavljena je online u studiju Sveučilišne televizije SUM TV u Mostaru.