VRIJEDNOST 152 MIL. EURA

Predstavljen projekt HE Ombla

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2011 19:24
  • Objavljeno 06.10.2011 u 19:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatska elektroprivreda (HEP) predstavila je danas u Dubrovniku projekt buduće hidroelektrane Ombla, snage 68 megavata (MV) s očekivanom godišnjom proizvodnjom 225 gigavatsati (Gwh) električne energije, koja bi koristila prirodni vodni resurs rijeke Omble

Vrijednost HE Omble procjenjuje se na 152 milijuna eura, a izgradnja će trajati pet godina.

Predstavljanje projekta organizirano je za predstavnike Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i medije, dok je za građane predstavljanje najavljeno za danas poslije podne na dubrovačkom Sveučilištu.

Projekt su predstavili voditelj projekta Tomislav Paviša i glavni projektant Velimir Rajković

Kako je istakao Paviša, buduća hidroelektrana mogla bi opskrbiti 45.000 kućanstava. Istraživački radovi, kojima je cilj bio utvrditi prirodno stanje, odabir tehnološkog rješenja te utjecaj na okoliš, započeli su prije 30 godina i od 1983. godine izrađena je projektna dokumentacija koja sadrži više od 20.000 stranica.

Predstavnici HEP-a naglasili su kako je projekt isplativ, tektonski siguran i potpuno prihvatljiv za okoliš, što je i potvrdila i studija utjecaja na okoliš.

Jedan od projektanata Zvonimir Sever kazao je kako je poznato da je dubrovačko područje tektonski jedno od najosjetljivijih u RH, ali je projekt napravljen tako da je buduća hidroelektrana u potpunosti sigurna od eventualnih potresa.

Predstavnica grada Dubrovnika zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić kazala je kako je sigurno da Dubrovnik treba izvore električne energije i pitku vodu i kako je u ovom slučaju riječ o složenom projektu u kojem osim studije za okoliš treba voditi računa i o ekonomskoj isplativosti.

Predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije zamjenik župana Frano Skokandić kazao je kako u ovom slučaju, ako nećemo vjerovati HEP-u i našim institucijama, onda doista, rekao je, ne znam kome treba vjerovati, te kako u ovom projektu treba voditi računa o studiji utjecaja na okoliš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi