EKONOMISTI O SASTANKU

'Predsjednica nije docirala, postavljala je pitanja i slušala'

27.02.2015 u 11:08

Bionic
Reading

Ekonomiste koji su u četvrtak razgovarali s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović njezin ured izabrao je na osnovi ankete HGK-ovog glasila Privrednog vjesnika. Najboljim analitičarom 2014. proglašen je Željko Lovrinčević, a među prvih pet još su ušli Damir Novotny, Ljubo Jurčić, Guste Santini i Zdeslav Šantić

Lovrinčević se nije pojavio na Pantovčaku, navodno je bio spriječen drugim obavezama, dok je preostalu četvorku predsjednica primila nakon susreta s braniteljima.

'Bila je velika gužva, a sastanak je trajao 15-ak minuta. Mislim da predsjednica ima dobru namjeru da nešto pokrene, a ne da igra igru mačke i miša s Vladom. Želi stvoriti suglasje oko glavnih reformskih mjera', Novotnyjevi su dojmovi.

Grabar Kitarović najavila je osnivanje svog ekonomskog savjeta te je pozvala analitičare da mu se priključe.

'Razgovarali smo o tome, ali se ništa nije preciziralo. Spomenulo se da bi se trebalo raditi o manjoj grupi ljudi, jer velika grupa predstavlja plenum u kojem svatko priča što hoće', rekao je Santini.

Dok Novotnyja predsjednica nije ničim posebno iznenadila, Santinija se, kaže, ugodno dojmilo to što je u razgovoru bila fokusirana samo na ekonomske probleme

'Komunicirao sam sa svim predsjednicima od uspostave Hrvatske i nikad nije bilo tako. Po tome je različita od svojih prethodnika. Pažljivo nas je slušala, nije docirala i postavljala je pitanja', rekao je Santini dodajući da se tek treba vidjeti hoće li od tog razgovora i biti nekakve konkretne koristi.

'Možda je to bio prvi korak na dugom putu ili se radi o prvom i zadnjem koraku. Vrijeme će pokazati', oprezan je Santini.

Ljubo Jurčić
istaknuo je kako predsjednica shvaća gospodarske probleme te da se želi što više upoznati s gospodarskom situacijom i od struke doznati o svakom segmentu što više. Kazao je kako nisu razgovarali o potencijalnom savjetniku za gospodarstvo, ali da su razgovarali o osnivanju ekonomskog savjeta. Prijedlog je četvorice ekonomista da to bude tijelo od pet do sedam savjetnika, ali bez karakteristika debatnog kluba.

Najmlađi član četveročlane delegacije Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, nije želio komentirati svoj susret s predsjednicom.