RAZVOJ VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Predani projekti teški 30 milijuna eura, odobreno 7,9 milijuna

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 14.02.2011 14:51
  • Objavljeno 14.02.2011 u 12:22
AZRA Borak Štromar

AZRA Borak Štromar

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivica Kruhoberec

U pet godina postojanja, Agencija za razvoj Varaždinske županije predala je 52 projekta vrijedna gotovo 30 milijuna eura, a odobrena su joj 23 ukupne vrijednosti 7,9 milijuna eura

'Postotak prolaznosti iznosi 44 posto, što je izniman uspjeh ako uzmemo u obzir da je prosjek prolaznosti u EU 10 posto. Samo prošle smo godine izradili 27 projekata ukupna vrijednosti 14,6 milijuna eura koji su aplicirani na različite fondove EU. Sufinanciranje Varaždinske županije iznosi 192 tisuća eura. Ove godine prijavili smo pet projekta', istaknuo je Josip Borak, v. d. direktora AZRA-e, prigodom obilježavanja pet godina njezinog djelovanja.

Naglasivši da je zahvaljujući AZRA-i Varaždinska županija dobro pripremljena za korištenje europskih fondova i programa, župan Varaždinske županije Predrag Štromar rekao je da je samo za četiri projekta u obrazovanju unazad nekoliko mjeseci u županiju pristiglo 5,3 milijuna kuna, dok se za rad AZRA-e izdvaja oko 1,7 milijuna kuna.

U prekograničnom programu Slovenija – Hrvatska, kako je upozorila stručna suradnica za upravljanje projektima Ivana Prekrit, ovih dana odobrena su dva projekta EDU-Preneur i SPRINT koja imaju za cilj razvoj poduzetništva i podizanje znanja potencijalnih mladih poduzetnika.

Uz rad na projektima za fondove EU-a, kao i sudjelovanje u Uredu hrvatskih regija u Bruxellesu, AZRA radi investicijske te energetske studije, poslovne planove i sektorske strategije, a samo je lani savjetovala 50-ak poduzetnika koji su željeli aplicirati projekte na različite nacionalne i europske natječaje. Izradila je i Regionalni operativni program, dok sada radi na Županijskoj razvojnoj strategiji.

'AZRA je bila inicijator ustrojavanja lokalnih akcijskih grupa (LAG) te će nastaviti pružati stručnu podršku jedinicama lokalne samouprave kod osnivanja LAG-ova na području Varaždinske županije, a posebice u izradi Lokalnih strategija razvoja i pripremi projekata za nacionalne i međunarodne natječaje', najavila je Maja Lehman, savjetnica za regionalni razvoj, pozivajući sve zainteresirane na suradnju.

Štromar: Žalostan sam…

'U AZRA-i imamo veliku fluktuaciju zaposlenika, koji je danas 22, a bilo je i 32. U početku smo bili protiv toga, ali smo naknadno shvatili da i time pomažemo gospodarstvu koje treba stručne osobe za pisanje programa. Zbog njihovog nedostatka, krenuli smo nedavno u širu obuku, pa očekujemo 50-ak osoba osposobljenih za pisanje projekata. Nedostatak kadrova za projekte razlog je i što se na državnoj razini došlo do manje od 30 posto mogućeg novca iz fondova EU-a, iako se i to ocjenjuje kao solidno. No, nažalost, imat ćemo dosta vremena za edukaciju jer 2012. nećemo moći kandidirati projekte za strukturne i kohezijske fondove, zbog čega sam žalostan', rekao je Štromar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi