posljedice katastrofe

Požar u Londonu: Slijedi težak posao identifikacije žrtava

15.06.2017 u 22:25

Bionic
Reading

Policiju očekuje dugotrajan i težak rad na identifikaciji žrtava požara koji je uništio neboder sa socijalnim stanovima u Londonu i u kojemu je najmanje 17 mrtvih.

‘Postoji mogućnost da nećemo moći identificirati sve žrtve’, rekao je načelnik londonske policije Stuart Cundy na tiskovnoj konferenciji, dodajući da će ‘proces biti dug’ i da može trajati ‘tjednima’, pa i ‘mjesecima’.

Od 17 poginulih, pronađeno je šest tijela izvan nebodera i ona su identificirana, rekao je.

Drugih jedanaest je poginulo u neboderu i njihova tijela još nisu izvučena iz zgrade uništene u požaru, dodao je, rekavši da bi broj žrtava mogao rasti.

‘Ne želim o tome opširnije govoriti, ali možete zamisliti u kakvu su stanju neka tijela’, rekla je Fiona McCormack, čelnica londonske forenzične policije zadužene za identifikaciju žrtava.

  • +13
Požar u Londonu Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Rekla je da postoje tri načina identifikacije: pomoću zuba, DNK analize i otiska prsta. Prednost će imati ‘zubarski kartoni’ budući da je to ‘najbolji način za brzu identifikaciju’, kazala je.

U drugoj fazi stručnjaci tragaju za nekim drugim znakovima prepoznavanja kao što su tetovaže, ožiljci i medicinski uređaji poput srčanog elektrostimulatora, obrazložila je.

Još nam preostaje pomno pretražiti ‘dobru polovicu’ zgrade, rekla je čelnica vatrogasne službe Dany Cotton, dodajući da katove na vrhu zgrade još treba osigurati kako bi vatrogasci mogli onamo doći.