STANICA ZA TEHNIČKI PREGLED

Povratnik s Novog Zelanda optužio MUP i CVH zbog blokiranja investicije

20.11.2013 u 14:06

Bionic
Reading

Poduzetnik Mate Jujnović održao je danas konferenciju za novinare kako bi ukazao na nemogućnost realizacije svoje 16 milijuna kuna vrijedne investicije u stanicu za tehnički pregled vozila u Sinju, za što je okrivio predstavnike Grada Sinja, Splitsko-dalmatinske županije, Centra za vozila Hrvatske i MUP-a.

Jujnović je povratnik s Novog Zelanda koji je nakon povratka u Hrvatsku kupio tvrtke Promet iz Makarske, Jadrotrans iz Vrgorca i Autoprijevoz iz Sinja te 60-postotni udjel u tvrtki Autobusni kolodvor Split. Preuzevši 2005. sinjski Autoprijevoz Jujnović je preuzeo i pripadajuću stanicu za tehnički pregled, koja je od srpnja 1999. bila iznajmljena Croatia osiguranju na 15 godina, do srpnja 2014. godine.

Ta stanica promjenom zakonskih odredbi od 2008. nije imala dostatne kapacitete, pa je Centar za vozila pozvao Autoprijevoz i Croatia osiguranje da se dogovore o povećanju kapaciteta, odnosno izgradnji nove stanice. Dogovor nije postignut te su obje strane sagradile svoje nove stanice za tehnički pregled, a Jujnović kaže da je u svoju uložio 16 milijuna kuna. Investiciju je dovršio prije godinu i pol, prije godinu dana stanica je imala sve potrebne dozvole, osim MUP-ove dozvole za izmještanje, koju, kaže Jujnović do danas nije dobio.

Istodobno, stanica Croatia osiguranja dobila je sve dozvole iako, tvrdi Jujnović, ne zadovoljava sve uvjete, poput širine prilaznog puta ili veličine same parcele na kojoj je izgrađena, a dozvole su temeljene na zakupu stare, Autoprijevozove stanice.

Jujnović tvrdi kako ga u realizaciji njegove investicije sprječavaju predstavnici Grada Sinja, Splitsko-dalmatinske županije, Centra za vozila Hrvatske i MUP-a. No, na konferenciji za novinare nije želio imenovati o kome se radi, već je kazao da je sve podatke napisao u pismima koja je poslao predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, premijeru Zoranu Milanoviću, ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Pritom je Bajića i Ostojića pozvao da postupe po njegovom dopisu i "zaustave kriminal".

O svojim je problemima izvijestio i Hrvatsko kulturno društvo na Novom Zelandu, koje je prije par dana također čelnim ljudima hrvatske države uputilo pismo u kojem navode da strahuju "kako je Hrvatska i dalje nesigurna zemlja za ulaganje privatnog kapitala, zemlja u kojoj vlada nepotizam, korupcija i ucjenjivanje ljudi s poduzetničkim ambicijama i poštenim namjerama" te da očekuju rješenje Jujnovićevog problema "kako bi razuvjerili naše Hrvate u Novom Zelandu u odluci da do daljnjeg ne ulažu novac u svoju domovinu".