UGOSTITELJI NEZADOVOLJNI

Povećanjem međustope PDV-a šalje se kriva poruka

26.11.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Obrtnici ugostitelji ne podupiru povećanje međustope PDV-a za turističke i ugostiteljske usluge s 10 na mogućih 13 posto jer smatraju da se time šalje kriva poruka i stvara nesigurnost u poslovanju ne samo ugostiteljima nego i drugim turističkim partnerima, osobito investitorima, u zemlji i svijetu, glavni je zaključak sudionika 26. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koji je danas završen u Puli.

Ova promjena, navodi se u zaključku, negativno će utjecati na smanjenje konkurentnosti sa susjednim zemljama, gdje su stope PDV-a za te djelatnosti između pet i deset posto.

Obrtnici ugostitelji smatraju i kako je zatvaranje ugostiteljskih objekata zbog manjih nepravilnosti u radu prestroga kazna jer se zatvaranjem uništava teško stečeni ugled ugostitelja. Stoga predlažu uvođenje toleriranog dopuštenog viška/manjka u blagajni u razumnom iznosu od zatečenog bruto stanja prometa u trenutku provođenja inspekcijskog nadzora.

Osim toga predlaže se Vladi i Ministarstvu financija da se izmijeni Zakon o porezu na dohodak na način da se uvede mogućnost plaćanja paušalnog poreza za ugostitelje koji ostvaruju manji ukupni prihod kao i za one koji posluju na područjima određenim zakonima o područjima posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i o otocima.

Napominjući kako Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave propisuje porez na potrošnju, sudionici kongresa u svojim zaključcima traže ukidanje ovog poreza, koji je predviđen samo za ugostiteljstvo.

Također traže da se ugostiteljstvo kao djelatnost uključi u program Poduzetnički impuls kako bi ugostitelji mogli konkurirati za državne potpore.