premijer plenković

'Povećanje rejtinga ohrabruje, Vlada nastavlja s reformama'

13.01.2018 u 08:19

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u petak je Fitchovo podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske za jedan stupanj, što je prvo povećanje rejtinga zemlje od 2004. godine, nazvao lijepom viješću, koja ohrabruje Vladu da nastavi s procesom reformi.

Rejting agencija Fitch u petak je podigla rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+' uz stabilne izglede, zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva, rekordnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija, a to je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine.

‘Lijepa vijest. Dakle BB+. Sad smo samo na onoj stepenici nakon koje slijedi investicijski rejting – dio našega programa, dio ciljeva Vlade u ekonomskom planu, na planu fiskalne konsolidacije’, kazao je Plenković u Splitu nakon utakmice između Hrvatske i Srbije na Europskom rukometnom prvenstvu.

  • +19
Rukometni Euro 2018., Hrvatska - Srbija Izvor: Reuters / Autor: MARKO DJURICA

Spomenuo je vrlo dobre rezultate turističke sezone, vrlo mudru, odgovornu politiku javnih financija, pozitivne pokazatelje, efekte poreze reforme koji su doveli ne samo do toga da veliki dio ljudi ima veće plaće, nego i do veće potrošnje, što se osobito vidjelo tijekom prosinca.

‘Svi ti rezultati, kontroliranje krize u najvećoj kompaniji na način na koji smo to dosad napravili, očito i kod ključnih svjetskih rejting agencija dovodi do ovakvih pozitivnih ocjena. Mislim da u ovih prvih 10-ak dana nove godine, nakon suficita opće konsolidirane države, sada je i ova vijest ohrabrujuća za hrvatsko gospodarstvo i za nas u Vladi da nastavimo s procesom reforme’, istaknuo je Plenković.