OPRAVDANJE S POTPISOM HGK-A

'Potvrde o višoj sili' oštećenima plinskom krizom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.01.2009 14:10
  • Objavljeno 20.01.2009 u 14:10
plin iskopčavanje

plin iskopčavanje

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sime Sokota

Tvrtke koje su pretrpjele štete zbog redukcije plina kao što su problemi u proizvodnji, poštivanju rokova isporuke i izvoza, mogu zatražiti od Hrvatske gospodarske komore (HGK) izdavanje "Potvrde o višoj sili" koja služi da poslovnim partnerima dokažu kako nisu mogle ispuniti ugovorne obveze zbog izvanrednih okolnosti, priopćeno je iz HGK-a.

Potvrda nije zakonski obavezna, osim ako to nije striktno navedeno u ugovoru, no ovisno o poslovnoj suradnji i dobrim poslovnim običajima može biti prihvaćena, napominju iz HGK.

HGK poziva sve tvrtke koje su bile oštećene redukcijama plina da se jave u Centar za poslovne informacije HGK (e-mail adresa poslovne-informacije@hgk.hr).

Za dobivanje Potvrde o višoj sili treba podnijeti pisani zahtjev na memorandumu tvrtke naslovljen na ino partnera s kojim tvrtka posluje. U zahtjevu je nužno navesti konkretne podatke usluge koja nije izvršena radi više sile: broj ugovora, naziv robe koja je trebala biti isporučena, rok isporuke i područje/mjesto na kojoj se ta viša sila dogodila. Potvrdu ovjeravaju HGK - Centar za poslovne informacije i županijske komore.

Uz pisani zahtjev tvrtke, potrebno je priložiti i pisanu potvrdu o slučaju više sile koju je izdalo nadležno tijelo općine na području na kojem se slučaj dogodio. U ovom slučaju to može biti distributer plina koji je nadležan za područje na kojem se nalazi tvrtka, kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi