POPUSTILE KOČNICE

Potrošnja uoči i na dan utakmica od 10 do 15 posto veća

16.07.2018 u 14:41

Bionic
Reading

Potrošnja u trgovini na malo dan uoči utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva i na dan samih utakmica rasla je u prosjeku između 11 i 15 posto, a u ugostiteljstvu je rekordan bio dan polufinala i utakmica Hrvatske s Engleskom, kada je promet rastao 17 posto, podaci su Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja te brojke temelji na podacima o fiskalizaciji

Velika sportska natjecanja, a poglavito europska i svjetska prvenstva u nogometu, koja prati gotovo polovina svjetske populacije, u mnogome donose značajan impuls za gospodarstvo kroz povećanu potrošnju, kaže se u priopćenju HGK objavljenom u ponedjeljak.

Potrošnja vezana uz velika sportska natjecanja raste oko 10 posto i to najviše u kategorijama audiovizualne tehnike, odnosno televizora, sportske opreme, tj. navijačkih rekvizita, putnih aranžmana (čarter letova koji se organiziraju za odlaske na utakmice) i u kategoriji hrane i pića, prije svega grickalica, piva i ostalih alkoholnih pića.

Po podacima Komore, u Hrvatskoj je za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji potrošeno 9,28 milijardi kuna.

'Potrošnja u trgovini na malo u odnosu na isto razdoblje lani bila je povećana, osobito na dan pred utakmice i na dan samih utakmica, u prosjeku između 11 i 15 posto', ističe u priopćenju direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić, a na temelju podataka o fiskalizaciji u razdoblju od 15. lipnja do 15. srpnja 2018., koliko je trajalo Svjetsko nogometno prvenstvo.

  • +60
Zagreb: Atmosfera na Trgu uoči početka finalne utakmice Svjetskog prvenstva Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Ravlić napominje kako je prošle godine u tom razdoblju promet u trgovini na malo, sukladno podacima iz sustava fiskalizacije, bio manji za 4,56 posto.

'U ugostiteljstvu je primjerice na dan održavanja utakmica promet u prosjeku rastao 10 posto i više. Rekord je postignut na dan polufinala u utakmici s Engleskom, kada je promet u ugostiteljstvu rastao 17 posto, dok je za vrijeme finala porast iznosio 13 posto', ističe Ravlić.

U djelatnosti ugostiteljstva fiskalizirano je ukupno 878,82 milijuna kuna ili oko tri posto više nego u istom razdoblju prošle godine, navode iz HGK.