DOLARSKA OBVEZNICA

Potres u Japanu poskupio hrvatsko zaduženje

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 21.03.2011 17:48
  • Objavljeno 21.03.2011 u 15:43
martina dalić

martina dalić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Vijesti o teškim posljedicama potresa u Japanu negativno su utjecali na visinu prinosa nove hrvatske obveznice, ističu u Ministarstvu financija. Iako je cijena zaduživanja bila nešto niža nego prošle godine, hrvatska financijska delegacija očekivala je u New Yorku povoljnije uvjete zaduživanja

U konačnici, nova dolarska obveznica teška 1,5 milijardi dolara nosi kuponsku kamatnu stopu od 6,375 posto, dok je prinos do dospijeća 6,617 posto. To znači da će Hrvatska investitorima morati platiti 340 bodova (3,4 posto) više nego što SAD plaća na svoje 10-godišnje obveznice

U Ministarstvu ističu da je Hrvatska, unatoč strateškoj usmjerenosti na zaduživanje u eurima, bila prisiljena izaći na američko tržište, zbog toga što je europsko tržište zbog dužničke krize u pojedinim europskim zemljama, još uvijek zatvoreno za ovakva izdanja.

Kako bi se smanjila izloženost dolarskom dugu, paralelno s izvršenjem transakcije, prvi put je provedena zaštita od valutnog rizika, čime je u stvari dolarsko zaduženje pretvoreno u eursko. Trošak hedžiranja iznosio je oko 0,05 posto, čime je ukupni prinos na obveznicu podignut na 6,6664 posto

Prema informacijama tržišnih sudionika, ulagači su pokazali višestruko veću potražnju, a najveći dio izdanja, 58 posto, upisali su američki investitori. Slijede engleski investitori koji su upisali 20 posto izdanja, a ostali europski investitori upisali su 19 posto.

U Ministarstvu financija pojasnili su da su bankarski krediti podignuti radi isplate obveznice koja je dospjela na naplatu 14. ožujka, poslužili za premošćivanje do izdanja nove obveznice. Ukupno je podignuto 825 milijuna eura kratkoročnih kredita što nadmašuje isplaćenu obveznicu i kamate u iznosu od 800 milijuna.

Najviše, 350 milijuna eura na godinu dana, uz kamatnu stopu od 4,872 posto, odobrila je Zagrebačka banka. Raiffeisen banka odobrila je 175 milijuna eura na šest mjeseci po kamatnoj stopi od 4,172 posto. Uz iste uvjete kao i RBA, Hypo banka je odobrila 150 milijuna eura. Na nešto kraći rok (do 30. rujna) podignut je kredit od Erste banke u iznosu od 150 milijuna eura, uz kamatnu stopu od 3,90 posto.

Kako bi zadovoljilo potrebe računa financiranja, u ovoj godini Vlada planira izdati još dvije obveznice. Do kraja ljeta očekuje se izdanje na europskom tržištu, a na jesen jedno kunsko izdanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi