za poduzetnike

Sve o poticajima za proizvodnju struje: Kako se prijaviti, što se sve sufinancira i u čemu leži najveći problem

08.04.2022 u 13:37

Bionic
Reading

Ekstreman rast cijena struje potaknuo je mnoge poduzetnike da razmisle o ugradnji vlastitih sustava za proizvodnju električne energije. Poticaj dolazi iz državnog fonda koji je ovih dana raspisao natječaj za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije. Ispitali smo tko može sudjelovati na javnom pozivu, što se sve sufinancira i koji su kriteriji natječaja sporni za poduzetnike

Ovih dana mnogi poduzetnici grozničavo se raspituju o mogućnostima vlastite proizvodnje električne energije kako bi izbjegli paprene račune koji im stižu iz HEP-a.

Potvrđuju to i iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji je nedavno raspisao javni poziv za sufinanciranje projekata korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) za pravne osobe. Zbog velikog broja upita potencijalnih korisnika, dijelom vezanih i uz tumačenje uvjeta sufinanciranja, Fond je pomaknuo datum početka zaprimanja prijava pa će, umjesto 12. travnja, prijave zaprimati 25. travnja od 9 sati.

U sklopu natječaja poduzetnicima i drugim pravnim osobama sufinanciraju se sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije: dizalice topline, sunčani toplinski kolektori, kotlovi na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotlovi te integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu.

Poziv je otvoren za jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostale proračunske i izvanproračunske korisnike, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatne iznajmljivače, kao i samostalne djelatnosti te ostale pravne subjekte (izuzev udruga), što uključuje upravitelje višestambenih zgrada, koji će se moći prijaviti uime suvlasnika, te vjerske zajednice.

Za sufinanciranje energetskih projekata u Fondu je osigurano je 100 milijuna kuna, a korisnici mogu ostvariti do 80 posto sufinanciranja, odnosno najviše do 1,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Konkretno, za izradu glavnog projekta Fond pokriva do 40 posto opravdanog troška izrade, odnosno najviše 70.000 kuna po lokaciji. Za ugradnju sustava za korištenje OIE sufinancira se do 80 posto opravdanih troškova radova za lokacije na područjima posebne državne skrbi i prvoj skupini otoka, do 60 posto za lokacije na brdsko-planinskim područjima i drugoj skupini otoka te do 40 posto za lokacije na ostalim područjima. Subvencija se može dobiti i za stručni nadzor, i to do 40 posto opravdanog troška provedbe, odnosno najviše 56.000 kuna po lokaciji.

  • +2
Solarni paneli Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

U opravdane troškove za sufinanciranje ulaze izvođenje radova te nabava i ugradnja sustava i opreme. Troškovi nabave i ugradnje sustava za korištenje OIE opravdani su ako zadovoljavaju tehničke uvjete, što utvrđuje Fond uvidom u glavni projekt.

Prijave na natječaj podnosit će se dostavom obvezne dokumentacije putem preporučene pošte ili osobnom dostavom putem prijamnog ureda Fonda. Sredstva će se dodjeljivati do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja.

S obzirom na velik interes poduzetnika za sufinanciranje i ograničen iznos sredstva iz redova poduzetnika, stigle su primjedbe na objavljeni natječaj.

Glas poduzetnika u prvom redu protivi se principu 'najbržeg prsta' kao glavnom kriteriju za prijavu na natječaj. Smatraju da je nužno osmisliti model prema kojemu bi se omogućilo poduzetnicima da se na natječaje ne prijavljuju po principu tko je najbrži, nego tko je najbolji. 'Upravo zbog navedenog modela mnogim nekvalitetnim projektima dodjeljuju se novčana sredstva, a oni poduzetnici koji imaju pripremljene i kvalitetno osmišljene projekte ostanu bez sredstava za njihovo provođenje', ističe Glas poduzetnika.

Također, smatraju da natječaj Fonda nije nimalo transparentan u pogledu zaprimanja prijava. Ističu da su propozicije za dostavu prijava poprilično nejasne zbog toga što se ne zna točan redoslijed zaprimanja.

U udruzi napominju da nije jasno gleda li se prilikom slanja poštom vrijeme slanja pošte u poštanskom uredu ili vrijeme zaprimanja pošte u prijavnom uredu Fonda, što povećava mogućnost manipulacije.

Za Glas poduzetnika problematičan je i preširok obuhvat ciljnih skupina. Za primjer navode da su u istom košu stambene zgrade i ozbiljni poduzetnici čiji će projekti dosezati pune ukupne troškove predviđenih potpora. Takvih je poduzetnika relativno malo, a stambenih zgrada koje bi se potencijalno mogle prijaviti relativno je puno.

Stoga se zalažu za razdjeljivanje natječaja po kategorijama kako bi se svim sudionicima omogućilo podjednako sudjelovanje.