INOVATIVNI PROJEKTI

Poslovni anđeli ulažu u Hipersferu i SalePod.NET

08.06.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Poduzetnik i poslovni anđeo Saša Cvetojević investirao je u dva projekta, Hipersferu i SalePod.NET, ukupno oko 800.000 kuna. Nakon dvije prošlogodišnje investicije (jednu je realizirao Cvetojević, a drugu Hrvoje Prpić) u ukupnom iznosu od 250.000 eura, to su dva nova projekta koje pomažu poslovni anđeli, o čemu je bilo riječi u utorak na konferenciji Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) i Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE)

Hipersfera, zagrebačka tvrtka za istraživanje i razvoj, predstavila je projekt razvoja patentiranog autonomnog stratosferskog zračnog broda. Riječ je o specijalnoj letjelici, 'oku na nebu' koje kontinuirano snima Zemlju iznad određene geografske točke.

Ukupna potrebna investicija u projekt letjelice Hipersfere iznosi oko 15 milijuna eura, a dosad je investirano oko milijun eura. Za slijedeću fazu razvoja potrebno je 2,2 milijuna eura.

'Ulaganje i podrška poslovnog anđela signal je velikim strateškim ulagačima da je riječ o projektu koji je prepoznat kao potencijalno vrlo isplativ i vrijedan', izjavio je Saša Cvetojević.

To mu je bio motiv, rekao je, i za podršku projektu SalePod.NET, web rješenju automatizacije poslova koji je prvenstveno namijenjen analitičarima, terenskim djelatnicima i njihovim voditeljima.

Marko Kovač, vlasnik tog projekta, pojasnio je da na tržištu rješenja za automatizirano i informatizirano vođenje poslovanja na terenu postoje već godinama, ali su ona zbog kompliciranosti i skupoće dostupna samo velikim tvrtkama. Njegovo rješenje nudi web aplikaciju (za ured) i aplikaciju za smartphone uređaje namijenjene poslovima izvan ureda, nudi uslugu na principu mjesečne pretplate, pa će ga moći koristiti i male tvrtke i obrti.

Ivana Maršić, voditeljica CRANE-a, kazala je kako će Udruga uskoro predstaviti još pet do sedam projekata, uglavnom visokotehnoloških, koji bi mogli biti zanimljivi investitorima. Od 2008., kada je CRANE osnovan, poslovnog anđela pokušalo je pronaći više od 150 projekata, a oni su izdvojili 50 koje će dalje selekcionirati.

Ulaganja poslovnih anđela u EU kreću se od 20.000 do 250.000 eura, dok u Hrvatskoj prosječni iznos ne prelazi 50.000 eura. Povrat investicije očekuju nakon tri do pet godina.

Cvetojević je najavio mogućnost sindiciranog ulaganja poslovnih anđela, te osnivanje fonda rizičnog kapitala u okviru mreže, što bi trebalo ojačati investicijsku podršku projektima.