POLITIČKA KRIZA

Poslodavci rezignirani: Najpoštenije je da se ide u nove izbore

03.06.2016 u 15:14

Bionic
Reading

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić uvjeren je kako bi domaće gospodarstvo imalo veću stopu rast od trenutačnih 2,7 posto kad bismo imali stabilnu Vladu koja bi provodila reforme. Vlasnik Orbica Branko Roglić pak smatra kako je raspisivanje novih parlamentarnih izbora najbolji izlaz iz političke agonije

Vlada Domoljubne koalicije se naočigled raspada. Jasno je to i stranim investitorima koji su zbog toga najvjerojatnije tražili veću kamatu na hrvatsku euroobveznicu na čijem je izdavanju ministar financija Zdravko Marić planirao prikupiti oko milijardu eura za reprogram starih dugova.

Mariću ništa drugo nije preostalo nego da odgodi čitavu operaciju o čemu je u srijedu obavijesti javnost. U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama ministarstva naveo je kako će se s izdavanjem euroobveznice krenuti nakon što se 'otklone domaće političke nejasnoće'. Direktor HUP-a Majetić smatra kako su nam strani investitori poslali jasan znak da pozorno prate sve što se dešava u Hrvatskoj.

'Svaka izjava političara se važe i prati. Rizik poslovanja u Hrvatskoj je porastao. Za provođenje strukturnih reformi nužan je društveni konsenzus, jedinstvo vladajućih i oporbe, a mi u ovom trenutku nemamo ni jedinstvenu Vladu. To je velika šteta. Imamo dobar trend u gospodarstvu koji propuštamo. S normalnom političkom situacijom trenutačni rast od 2,7 posto bio bi veći od tri posto možda čak i četiri posto', uvjeren je Majetić.

Vlasnik Orbica, jedne od najvećih distribucijskih tvrtaka u Europi, Branko Roglić kaže kako je bilo za očekivati pljusku od stranih investitora jer radimo gomilu gluposti.

'Nije samo stvar politička nestabilnost već i što se naš dug stalno povećava. Zbog toga su nam potrebne reforme za uspostavu ravnoteže između realnog sektora i javne potrošnje. Mi sad praktički nemamo Vladi i najpošteniji bi bilo raspisati nove parlamentarne izbore', rekao je za tportal Roglić koji je bio najveći donator Mostu na prošlim izborima.