IZMJENE OPĆEG POREZNOG ZAKONA

Porezni dužnici moći će prebijati potraživanja s državom

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 21.11.2012 15:46
  • Objavljeno 21.11.2012 u 15:46
Vlada rh

Vlada rh

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona, koje je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru, u temeljni porezni propis uvedene su brojne novosti poput instituta proboja pravne osobnosti, mogućnosti prijeboja potraživanja s državom, obvezatnog sadržaja gotovinskog računa i ukidanja odgode plaćanja poreza u slučaju spora s Poreznom upravom

Opći porezni zakon, koji propisuje opće porezne odredbe, tim je izmjenama i dopunama usklađen s odredbama Zakona o općem upravnom postupku, Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Zakona o obveznim odnosima i Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Uvođenjem instituta proboja pravne osobnosti omogućena je prisilna naplata dugova od direktora i tvrtki koji su svojim radnjama oštetili državni proračun. Uređeno je i javno objavljivanje popisa dospjelih i neplaćenih dugova kojim se ne narušava institut porezne tajne.

Radi usklađivanja s odredbama Zakona o općem upravnom postupku uvodi se zakonski prijeboj dospjelog potraživanja poreznog dužnika prema državnom proračunu koji ima evidentirane obveze na ime poreznog duga do visine poreznog duga. Uvodi se i mogućnost da, zbog uvjeta opće nelikvidnosti te lakše naplate postojećih obveza, Vlada u iznimnim slučajevima, na prijedlog ministra financija, donese odluku o podmirenju poreznog duga ustupanjem nekretnina.

S obzirom da je 1. listopada na snagu stupio Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kao novo zakonsko rješenje koje dužniku daje mogućnost za pravovremeno restrukturiranje uz suglasnost vjerovnika, Opći porezni zakon propisao je postupanje Porezne uprave kao jednog od vjerovnika u postupcima predstečajne nagodbe.

Pooštrena su i pravila naplate poreznog duga. Ubuduće se naplata poreznog duga neće moći odgoditi pokretanjem upravnog spora na sudu. Osim toga, jasno se definira redoslijed naplate poreznog duga tako što se prvo zatvaraju stari dugovi, a tek onda nove obveze.


Dopunama Općeg poreznog zakona uređen je i jedinstveni sadržaj računa za gotovinski promet za sve poduzetnike, koji su dosad regulirali različiti propisi. Računi za gotovinski promet, isječci vrpce ili potvrdnice iz naplatnih uređaja moraju sadržati minimalno broj i datum izdavanja, ime (naziv), adresu i osobni identifikacijski broj poduzetnika koji je isporučio dobra ili obavio usluge, kao i naznaku mjesta gdje je isporuka dobara ili usluga obavljena, količinu i uobičajeni trgovački naziv isporučenih dobara, vrstu i količinu obavljenih usluga te ukupni iznos naknade i poreza razvrstano po poreznoj stopi.

Zakonom je proširena obveza podnošenja porezne prijave elektroničkim putem na sve obveznike poreza na dodanu vrijednost. Dosad je ta obveza bila propisana samo za obveznike PDV-a čija je godišnja vrijednost dobara i obavljenih usluga veća od 800.000 kuna. Provođenjem ove odredbe broj elektroničkih prijava povećat će se sa 80.000 na 170.000, čime će se poreznicima znatno olakšati obrada poreznih prijava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!