ministarstvo trgovine

Ponovno blago snižena procjena rasta američkog BDP-a u drugom kvartalu

28.09.2023 u 17:45

Bionic
Reading

Američko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju blaže no što su pokazivale dosadašnje procjene, izvijestilo je ministarstvo trgovine, ponovo blago snizivši procjenu rasta zbog posustale osobne potrošnje i ulaganja kompanija u opremu

U odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje BDP je uvećan za 2,4 posto, za 0,1 postotni bod slabije no što su pokazivale procjene u kolovozu, izračunalo je ministarstvo, snizivši procjenu po drugi put.

Na početku godine uvećan je za 1,7 posto, također za 0,1 postotni bod slabije no što je pokazivala procjena iz kolovoza.

Osobna potrošnja, glavni oslonac aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu, porasla je u razdoblju od travnja do lipnja za 1,8 posto, za pola postotnog boda slabije no što su pokazivali dosadašnji izračuni.

Osjetno slabije uvećana su, po novim izračunima, i ulaganja kompanija u opremu, za 0,9 posto. Od preliminarnog izvješća u srpnju ministarstvo je snizilo procjenu za jedan postotni bod.

Ministarstvo je pak podiglo procjenu rasta izvoza s 1,5 posto, procijenjenih u kolovozu, na 2,1 posto.

Uvoz je pak pao blaže no što su pokazivali izračuni u prošlom mjesecu, za 3,9 posto. U kolovoškom izvješću pad je procijenjen na 4,6 posto.

Na tromjesečnoj razini američki BDP porastao je u razdoblju od travnja do lipnja za 0,5 posto, gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, potvrdilo je ministarstvo.

To znači da se tempo rasta nije značajnije mijenjao od prošle jeseni. 

Potvrđena je i kolovoška procjena anualizirane stope rasta, koja pokazuje koliko bi BDP porastao unatrag godinu dana da je u svakom tromjesečju rastao istim tempom na tromjesečnoj razini kao i u zadnja tri mjeseca, na 2,1 posto u drugom kvartalu.

U prvom tromjesečju iznosila je 2,2 posto, izračunali su u ministarstvu, podigavši dosadašnju procjenu za 0,2 postotna boda.