ANKETA HUP-a

Polovica poduzetnika očekuje pad prihoda veći od 20 posto, očekuju nastava mjera pomoći i najesen

30.07.2020 u 13:40

Bionic
Reading

Anketa Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) pokazuje da gotovo 80 posto tvrtki očekuje pad prihoda u ovoj u odnosu na prošlu godinu, a 70 posto kaže kako bi im najveća pomoć u poslovanju u idućih godinu dana bilo smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta

HUP je anketu proveo u lipnju, a rezultati pokazuju da smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta podržava 70 posto anketiranih, dok je 36 posto kao prioritete izdaja transparentnost, digitalizaciju te učinkovitu i manju državnu i javnu upravu.

HUP smatra da to ukazuje na potrebu nastavka s mogućnošću otpisa ili odgode određenih poreznih i neporeznih davanja za vrijeme trajanja krize, uz daljnje trajno smanjivanje svih nameta.

Za 15 posto ispitanih poslodavaca prioritet su povoljniji zakonski okvir i pravna sigurnost.

Što se tiče očekivanih rezultata u poslovanju za 2020., gotovo 80 posto poslodavaca, konkretno njih 78 posto, očekuje pad prihoda u 2020. u odnosu na 2019., s time da ih gotovo polovica (49 posto) očekuje pad veći od 20 posto. S obzirom na takva očekivanja, izvjesno je da će i u nastavku godine postojati potreba za potporama za očuvanje radnih mjesta, kažu poslodavci.

Anketa je pokazala i da 14 posto anketiranih poduzeća očekuje istu razinu prihoda kao i u 2019. godini, dok ih osam posto očekuje rast.

Kao najveće prijetnje poslovanju do kraja godine poslodavci izdvajaju pad potražnje za proizvodom ili uslugom (njih 67 posto) te naplatu potraživanja, odnosno probleme s likvidnošću (16 posto).

V.d. glavnog direktora HUP-a Damir Zorić istaknuo je da anketa jasno pokazuje kako su prioriteti poslodavaca i dalje smanjenje porezne i neporezne presije, te su im od velikog značaja lakoća poslovanja i pravna sigurnost, a posebno u uvjetima velike neizvjesnosti u kakvoj se sada nalazimo.

"Nužno je nastaviti i s mjerama započetim za vrijeme koronakrize te razmišljati o novim mjerama za jesen, kada nas očekuje mnogo novih izazova", kaže Zorić.