MINISTRICA OKOLIŠA:

'Poljska se može nositi s ruskom zabranom prodaje nafte zbog ograničenja cijena, a sve zahvaljujući rafinerijskim kapacitetima'

29.12.2022 u 16:43

Bionic
Reading

Poljska se zahvaljujući raznovrsnim rafinerijskim kapacitetima može nositi s ruskom zabranom prodaje nafte zemljama koje su ograničile njezinu cijenu, ustvrdila je u četvrtak ministrica za klimu i zaštitu okoliša Anna Moskwa

Grupa sedam vodećih gospodarstava svijeta G7 i njezini saveznici, uključujući Poljsku, ograničila je početkom mjeseca cijenu ruske nafte na 60 dolara, zaprijetivši sankcijama osiguravateljima i prijevoznicima za pružanje usluga za pošiljke s višim cijenama barela. Ruski predsjednik Vladimir Putin uzvratio je u utorak dekretom kojim se od 1. veljače iduće godine na pet mjeseci zabranjuje prodaja nafte zemljama sa cjenovnim limitom.

Poljska je postupno smanjivala uvoz ruske nafte, a nakon što su ruske oružane snage ušle u Ukrajinu, prestala je nabavljati naftu iz Rusije koja se doprema morem, priopćila je vodeća rafinerija PKN Orlean. Osigurana je nafta iz alternativnih izvora kroz partnerstvo sa Saudi Aramcom, dodali su.

Ministrica za klimu i zaštitu okoliša Anna Moskwa naglasila je da ih najavljena ruska zabrana prodaje nije zatekla nespremne. 'Spremni smo prerađivati sve vrste sirove nafte, to je naša prednost', rekla je Moskwa. Rafinerije trebaju više vremena za prilagodbu postrojenja za preradu drugačijih vrsta nafte.

Poljska je u međuvremenu zatražila potporu Njemačke za sankcioniranje poljsko-njemačkog dijela naftovoda Družba kako bi izbjegla penale zbog kršenja ugovora o kupnji ruske nafte u idućoj godini, rekla su u studenome dva upućena izvora.

Nafta Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

I Varšava i Berlin obećali su u proljeće da će nastojati do kraja godine obustaviti uvoz ruske nafte sjevernim krakom Družbe, no Orlen i dalje obavezuje ugovor s ruskom naftnom i plinskom tvrtkom Tatneft. 'Vjerujemo da će sljedeći paket sankcija (EU-a) uključivati odluku o nafti. Sankcije bi poništile ugovor s Tatneftom', rekla je Moskwa.

PKN Orlen je sklopio ugovore o nabavi nafte s Tatneftom i Rosneftom. Ugovor s Rosneftom trebao bi isteći krajem godine, a ugovor s Tatneftom u prosincu 2023., godine, pisao je u studenom Reuters. Prema ugovoru, Tatneft Poljskoj isporučuje oko 200.000 tona sirove nafte mjesečno. Oba ugovora potpisana su prije veljače 2022. godine.