PROBLEMATIČNI POREZI

Poljoprivredno zemljište sporo se okrupnjuje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.05.2009 14:47
  • Objavljeno 27.05.2009 u 14:47
poljoprivreda, pšenica, seljak

poljoprivreda, pšenica, seljak

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kao najveći problem okrupnjivanja zemljišta pokazalo se oporezivanje zamjene poljoprivrednog zemljišta, koje se tretira prema zakonu o prometu nekretninama

Istaknuto je to na prezentaciji rezultata projekta 'Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta', koji je nakon tri godine rada i 27 milijuna kuna potrošenih na pilot projekte na mikrolokacijama, kao najveći uspjeh iznjedrio obrazovanje novih stručnjaka za rad na ovom području te detektirao goruće probleme, piše SEEbiz.eu. Naime, odluka Vlade o promjeni Zakona u ovom dijelu donesena je još krajem siječnja, ali još uvijek nije provedena u djelo.

Pokazalo se da postoji nepovjerenje poljoprivrednika prema institucijama, a voditeljica projekta Ana Budanko Penavić naglasila je da je prema projektu postojao i snažan otpor nekih lokalnih moćnika.

Penavić je naglasila da su uspjeli popularizirati ideju o okrupnjavanju zemljišta među agronomskom zajednicom i poljoprivrednicima, što je, kaže, pretpostavka za uspješan nastavak ovog projekta. U sklopu pilot projekata provedenih u Vinodolu, Krašiću, Tompojevcima, Vidovecu i Vrbovcu sređene su zemljišne knjige, informirani poljoprivrednici i provedeno okrupnjivanje zemljišta.

'Projekt je postigao dobre rezultate na području sređivanja zemljišnih knjiga, ali mogli smo više napraviti na okrupnjivanju', kazala je Penavić.

Osnovana je Agencija za poljoprivredno zemljište, koja je za četvrti kvartal 2009. najavila pripremljeni Zakon o komasaciji, koji je pretpostavka daljnjeg okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi