okupilo se 50-ak traktora

Poljoprivrednici prosvjedovali u centru Đakova: Problemi su veliki, prelila se čaša

19.02.2024 u 12:22

Bionic
Reading

Poljoprivrednici s područja Đakovštine prosvjedovali su s nešto više od 50 traktora u ponedjeljak u središtu Đakova na Trgu dr. Franje Tuđmana, nezadovoljni nacionalnom i europskom poljoprivrednom politikom

Povod kraćega prosvjeda, kako se čulo, smanjenje je financijske "omotnice", uvozna politika kojom se jeftinom robom iz Ukrajine spuštaju cijene žitarica i ostalih roba, zelene politike koje nameće EU, dosadašnja primjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi pa se traže njegove izmjene i dr.

Prosvjednici su svoje stavove izrazili na konferenciji za novinare, nakon čega se kolona traktora s transparentima zaputila prema benzinskoj postaji na đakovačkoj obilaznici odakle je krenula prema središtu grada. Prosvjed su organizirali članovi bivše Udruge poljoprivrednika Brazda.

Poljoprivrednik iz Piškorevaca i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić je rekao da su danas poljoprivrednici prvenstveno htjeli izraziti i dati podršku europskim poljoprivrednicima, jer ih muče isti problemi.

  • +13
Prosvjed poljoprivrednika u Đakovu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Također su, kako je dodao, željeli naglasiti probleme unutar Hrvatske.

Naveo je kako se 80 posto problema u poljoprivredi kuje u Briselu, a 20 posto u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu.

Podsjetio je kako su poljoprivrednici prije osam dana uputili deset zahtjeva Ministarstvu poljoprivrede i dobili informaciju da su odgovori stigli u Hrvatsku poljoprivrednu komoru (HPK), te da je na većinu odgovoreno pozitivno.

Sporne ostaju geotagirane fotografije i danas smo u razgovarali s ministricom te vjerujem da će se to riješiti u korist poljoprivrednika, rekao je Brlošić.

Naime, prema Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu, dostava geotagiranih fotografija putem AgroGTF mobilne aplikacije obavezna je kao dokaz pojedinih aktivnosti za proizvodnu 2024. godinu. Dio poljoprivrednika tu obvezu doživljava kao neugodnu i suvišnu, a dio, posebno stariji, kažu da se ne snalaze najbolje s mobilnih tehnologijama i da njihov primarni poziv nije slikanje, nego proizvodnja hrane.

Geotagirana fotografija je fotografija koja sadrži geografsku lokaciju. Nastaje dodjelom geografske širine i dužine fotografiji, a dodatno može prikazivati i nadmorsku visinu, smjer i drugo. Automatsko geotagiranje koristi ugrađeni globalni pozicijski sustav GPS u uređaju za fotografiranje, a primjenjuje se kroz informacijski sustav Agencije za plaćanja.  

"Problemi u poljoprivredi su veliki i nisu ovi ljudi došli što im je dosadno već se jednostavno prelila čaša i žele javno iskazati kakvo je stanje", istaknuo je.

Nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) 2023- 2027., kako je naveo, donosi smanjenje omotnice, ubacuje nova pravila igre i nova administrativna opterećenja i to su problemi na koje đakovački poljoprivrednici žele ukazati.

Brlošić je podsjetio i kako se u petak u Briselu na nivou krovne organizacije europskih poljoprivrednika Copa-Cogeca odlučuje da li će se prosvjedi poljoprivrednika nastaviti. Ako se odluči da se nastavljaju tada će i HPK pozvati sve poljoprivrednike u Hrvatskoj da se odazovu prosvjedima.

Rekao je i kako ne vidi nikakvo razjedinjavanje poljoprivrednika te da se danas održavaju "dva vrlo dobro organizirana prosvjeda" (Đakovo i Čakovec), pri čemu je, kako je rekao, najljepše i najbolje što se poljoprivrednici drže poljoprivrednih problema.

"Ovdje nema politike", kazao je.