MANJE NEGO LANI

Pola zaposlenih nada se božićnici od 1.360 kuna

19.12.2014 u 11:01

Bionic
Reading

Polovica zaposlenih očekuje božićnicu ove godine, uglavnom u novcu, i to u prosječnom iznosu od 1.358 kuna, pokazuje istraživanje portala MojPosao

U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima dok se kod nas umjesto nje ustalila isplata božićnice. Na više od 300 ispitanika portal MojPosao je istražio kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica i što ove godine zaposleni očekuju po pitanju 'blagdanskih nagrada'.

Polovica ispitanika (50 posto) očekuje božićnicu ove godine, a većina njih (92 posto) očekuje novac, i to u prosječnom iznosu od 1.358 kuna, što je za 195 kuna, odnosno 13 posto manje nego prošle godine.

Poklon bon očekuje 27 posto ispitanika, i to u prosječnom iznosu od 963 kune, dok poklon-pakete očekuje 12 posto ispitanika.


Ovisno o tipu tvrtke, božićnice najviše očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (69 posto), zatim zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (55 posto). Božićnicu u najmanjoj mjeri očekuju zaposlenici domaćih institucija (19 posto) te u državnim tvrtkama (31 posto).

Ovisno o veličini tvrtke, božićnici se najviše vesele zaposleni u malim tvrtkama (do 20 zaposlenika) – njih 61 posto očekuje nagradu od poslodavca. Božićnice u najmanjoj mjeri očekuju zaposleni u velikim tvrtkama (46 posto).

Očekivano, više od polovice ispitanika (53 posto) iz Zagreba i okolice očekuje božićnicu, kao i stanovnici sjeverne Hrvatske (50 posto). Tek trećina ispitanika (30 posto) iz središnje Hrvatske gaji nadu da će primiti božićnicu.

Ispitanici koji ove godine ne očekuju božićnicu navode da je to zato što je ukinuta uslijed krize (45 posto) dok ih 33 posto navodi da je nisu ni prije dobivali. Malo više od petine ispitanika (22 posto) pojašnjava da je tvrtka u lošoj financijskoj situaciji i stoga ne očekuju božićnicu.

U 2013. božićnicu je dobilo 44 posto ispitanika u prosječnom iznosu od 1.399 kuna.

Gospodarska kriza ostavila je traga na stavovima građana te ih sve više uviđa da božićnica nije nešto što mogu smatrati sigurnim prihodom. Malo više od polovice ispitanika (57 posto) smatra da je božićnica ipak stvar dobre volje poslodavca i da se isplaćuje u skladu s poslovnim rezultatima. Suprotnog mišljenja je 43 posto ispitanika te božićnicu smatraju svojim pravom i poslodavcu zamjeraju njenu neisplatu.

Na pitanje koja bi im bila najdraža vrsta nagrade krajem godine, većina ispitanika (83 posto) navodi novac, a zatim zahvalu i poštovanje nadređenog (8 posto).

Najviše ispitanika (41 posto), kada bi dobili božićnicu, novac bi iskoristili za podmirenje osnovnih životnih troškova. Petina ispitanika (20 posto) božićnicu bi iskoristila za kupnju božićnih poklona, a 19 posto ispitanika bi sebi priuštilo neki mali luksuz. Čak 17 posto ispitanika božićnicu bi iskoristilo za podmirenje dugovanja.

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1769 kuna, što je za čak 30 posto više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine.