POPIJAČ O 'DVA IZGUBLJENA MJESECA'

'Pokušali smo sve da se pronađe novi vlasnik željezare'

16.12.2011 u 16:50

Bionic
Reading

Pokušali smo sve da se pronađe novi vlasnik Željezare Sisak, no tijekom proteklih mjesec dana to, nažalost, nije urodilo plodom, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač novinarima prije posljednje sjednice Vlade u ovom sazivu Sabora, a koji je još prije samo dva mjeseca uvjeravao javnost i radnike da otkaza neće biti

Američki CMC kao kompanija radi na više kontinenata i osim sisačke zatvara još četiri pogona, a ni u Americi stvari ne stoje najbolje, podsjetio je Popijač komentirajući novinarima povlačenje američkog CMC-a iz sisačke željezare i 916 otkaza koje su dobili tamošnji radnici.

'Ta kompanija, koja funkcionira na globalnom tržištu, ima problema zbog globalne ekonomske krize i to je njihova poslovna odluka', kazao je Popijač, ali i dodao da vjeruje da će oni, s obzirom na to da imaju uvid na cjelokupno svjetsko tržište industrije i čelika, uskoro uspjeti pronaći novog partnera.

'To je i u interesu samog CMC-a jer je uložio preko 100 milijuna eura i svakako bi želio vratiti određeni dio sredstava. To je jedino i najbolje rješenje. Svaki drugi eksperiment bi bio promašen', smatra Popijač, koji je dodao da je CMC kao agenta za prodaju angažirao Deutsche Bank.

Ministar se osvrnuo i na sisačku rafineriju, ustvrdivši da je ova vlada inzistirala kod Ine da ni u jednom trenutku sisačka rafinerija ne dođe u pitanje: 'Mi nismo prihvaćali, kao suvlasnik Ine, da se ni u jednom trenutku, bilo kakvim strateškim vizijama MOL-a za daljnji razvoj Ine ne razmišlja o mogućem zatvaranju rafinerije, jer bi to bilo pogubno. Uvjeren sam da će iduća vlada inzistirati na tome da se rafinerija u Sisku zadrži, da se nastavi ulaganje te da mađarski MOL to prihvati kao obvezu.'

Na neizbježno pitanje postaje li Sisak 'socijalna bomba', istaknuo je da je posao lokalne samouprave stvarati kvalitetne uvjete i preduvjete za privlačenje novih investitora i novog kapitala, a tu je, smatra, sisačka županija učinila izuzetno malo.