SPECIJALISTI ZA PRIJEVARE

Pokrenuta prva tvrtka za financijsku forenziku

24.07.2012 u 15:08

Bionic
Reading

Hrvatska je dobila prvu specijaliziranu tvrtku za forenzično računovodstvo. Forenzika Prima specijalizirala se za ispitivanje, dokazivanje i sprečavanje gospodarsko-kriminalnih i drugih nedopuštenih radnji. Glavna djelatnost tvrtke je proučavanje i analiza tri najčešća tipa prijevara: korupcije, otuđenja imovine i lažiranja financijskih izvještaja

Diana Antičić, jedna od prvih hrvatskih certificiranih poreznih forenzičarki, direktorica i vlasnica društva Forenzika Prima, pojašnjava da je ta nova djelatnost u osnovi nastala iz poreznog savjetništva koja je do sada bila glavna djelatnost ove forenzičarke.

'Ovom djelatnošću sam se počela baviti spontano, kroz upite postojećih klijenata. Tako je jedan od mojih prvih zadataka bio da za postojećeg klijenta – koji je često bio poslovno odsutan u inozemstvu – ako utvrdim da ga osobe u njegovom računovodstvu, a koje su imale široke ovlasti, financijski oštećuju', ističe Antičić.

Forenzički računovođe za naručitelje iz poslovnog sektora istražuju raznovrsne prijevare u koje su upleteni njihovi zaposlenici, dobavljači i kupciAktivnosti uključuju kontrolu zaposlenika i menadžera, kao i kontrolu prijevara od strane kupaca, dobavljača, banaka i ostalih partnera.

U kazneno-pravnim istraživanjima forenzički računovođe proučavaju i analiziraju složene poslovno-financijske transakcije poput manipulacija na tržištima kapitala te samim time korisnici usluga uz državu mogu biti i i vlasnici društava te općenito privatni i javni sektor.

'Usluge pružamo državnim službama, sudovima, odvjetnicima i privatnom sektoru. Smatram da je dugogodišnje iskustvo u području poreznog savjetništva, kombinirano sa sudskim vještačenjem i forenzikom, odličan spoj koji garantira kvalitetu', zaključila je Antičić.