dubrovnik među jeftinijima

Pogledajte koliko će vas stajati vikend u Europi, ima iznenađenja

09.04.2018 u 22:44

Bionic
Reading

Usporedba razine cijena 36 popularnih europskih turističkih odredišta pokazuje da se Dubrovnik nalazi među jeftinijim gradovima u Europi jer među najskupljima dominiraju sjeverne metropole

Južnije i istočnije je jeftinije – općenit je zaključak koji se nameće iz usporedbe troškova za trodnevni boravak u 36 europskih gradova koju su ovih dana objavili Britanci. U svojem redovitom godišnjem istraživanju britanska Kraljevska pošta, koja tamošnjim građanima pruža i niz financijskih usluga, poput putničkih čekova ili kartičnog poslovanja, usporedila je reprezentativni trošak kratkotrajnog boravka u nizu gradova diljem Europe, a Dubrovnik kao najpopularnije hrvatsko turističko odredište našao se po jeftinoći na 12. mjestu.

Britanska pošta, čije podatke prenosi Business Insider, u svoj izračun uključila je tipične troškove tijekom kratkog turističkog boravka u nekom gradu. Cijene dnevne potrošnje pribavljene su od turističkih ureda, dok se trošak smještaja procjenjivao temeljem podataka na internetskoj stranici hotels.com.

U izračun su ulazili uobičajeni troškovi, poput dva noćenja za dvoje odraslih u hotelu s tri zvjezdice, trošak transporta od aerodroma do grada, dvodnevna karta za gradski prijevoz, obrok za dvoje s tri slijeda i buteljom vina, cijena šalice kave, bezalkoholnog napitka, piva i čaše vina, kao i trošak organiziranog razgledavanja te posjeta muzeju i umjetničkoj galeriji. Trošak leta do odredišta nije ulazio u izračun.

Dobiveni iznosi nisu dakle točni iznosi koje bi dvoje ljudi potrošilo tijekom trodnevnog boravka u pojedinom gradu, ali dobro služe kao okvirna informacija, a još bolje kao usporedba toga koliko se za iste usluge mora potrošiti u različitim gradovima.

Prema izračunu koji Britanci redovito izrađuju jednom godišnje, ispada da je najjeftiniji boravak u poljskom gradu Krakovu, za koji se trošak procjenjuje na protuvrijednost od 1410 kuna. Među jeftinijim odredištima, očekivano, dominiraju gradovi istočne Europe pa su tek nešto skuplji boravci u glavnom gradu Litve, Vilniusu (1415 kuna), ili glavnom gradu Latvije, Rigi (1470 kuna). Relativno dobro se još može proći u Varšavi (1540 kuna) te u glavnom gradu susjedne Mađarske, u kojem se potrošnja za vikend procjenjuje na protuvrijednost od 1570 kuna.

U donjoj trećini tablice troškova od istočnoeuropskih odredišta još se nalaze Moskva i Prag, a njima se onda pridružuju turistički gradovi južne Europe, poput Atene, za koju se trošak boravka procjenjuje na 1710 kuna, otprilike istu razinu kao i u Pragu te Moskvi te neznatno skupljoj prijestolnici Portugala, Lisabonu. Uz njih, jeftinije destinacije su još Lille u Francuskoj te glavni grad Malte, Valletta, dok - za hrvatske turiste malo iznenađujuće - listu 12 najjeftinijih odredišta zaključuje naš Dubrovnik, za koji se reprezentativni trošak procjenjuje na 1920 kuna za vikend.

  • +7
Turistička ponuda Dubrovnika Izvor: Promo fotografije / Autor: Dhar media

U srednjem dijelu tablice nalaze se francuski gradovi Strasbourg i Nica, u kojima se trodnevni boravak penje iznad iznosa od 2000 kuna, a u grupi umjereno skupih gradova društvo im prave estonski Tallinn, njemački München i Berlin te, uz još nekoliko gradova, Rim, Beč i Pariz. U glavnom gradu Francuske, koji se prema britanskoj tablici nalazi na samom vrhu umjereno skupih gradova, turistički vikend u prosjeku bi trebao stajati 2730 kuna.

Nakon spomenute grupe dolazi skupina od osam gradova u kojima je turistički boravak ipak za one malo dubljeg džepa. Na dnu te grupe nalazi se Barcelona, u kojoj se usporedni trošak kreće tek nešto ispod 3000 kuna, a tu se negdje nalazi i britanska prijestolnica London. Po skupoći se dalje nastavljaju belgijski Bruges, pa Ženeva, Madrid, glavni grad Irske Dublin te skandinavske prijestolnice Stockholm i Helsinki, u kojima se troškovi trodnevnog boravka procjenjuju na oko 3300 kuna.

  • +6
U glavnom gradu Francuske turistički vikend u prosjeku bi trebao stajati 2730 kuna Izvor: Cropix / Autor: Ante Čizmić / CROPIX

Grupu najskupljih europskih gradova za turiste čini, prema usporedbi koju je napravila i objavila britanska pošta, pet gradova. Prva među njima je Venecija, koja najviše iskače iz općenitog trenda da su južnije destinacije jeftinije. Trodnevni boravak u popularnom talijanskom gradu stoji više od 3600 kuna, a po skupoći dalje dolaze Kopenhagen (4020 kuna), Reykjavik (4350 kuna) i glavni norveški grad Oslo (4360 kuna). Na samom vrhu, kao najskuplja destinacija Europe, nalazi se Amsterdam, u kojem bi za vikend trebalo odvojiti protuvrijednost od 4565 kuna, pokazuju podaci koje su skupili i usporedili Britanci.

Mada trošak putovanja može znatno utjecati na odlazak u neki od nabrojanih gradova i, dapače, može kraći boravak u nekom od naizgled skupljih odredišta učiniti i relativno jeftinijim i obratno, podaci iz britanskog istraživanja solidan su vodič čak i za hrvatske turiste o tome gdje se u Europi može provesti relativno ugodan i interesantan vikend za prihvatljivu cijenu. Bio to i Dubrovnik.

  • +51
Najskuplja destinacija Europe je Amsterdam, u kojem bi za vikend trebalo odvojiti protuvrijednost od 4565 kuna Izvor: tportal.hr / Autor: Velimir Grgić